Bár közeledtek az álláspontok, még mindig nem zárultak le az önkormányzat és a korábbi ivóvíz- és szennyvíz-szolgáltató Pannon Víz Zrt. közötti tárgyalások. A város vagyonkezelési szerződést kötött a január óta szolgáltató Aqua Kft.-vel.

Az új víziközmű-törvény szerint a települések víziközmű-vagyona vissza kell, hogy kerüljön az önkormányzatokhoz. Jánossomorja már tavaly óta tárgyal a korábbi szolgáltató Pannon Víz Zrt-vel a vagyonvisszaadás feltételeiről. A város által a társaságba vitt közművek és a cserébe kapott részvények értékéről egyeztetnek, ami százmilliós nagyságrendű tétel. Jánossomorja az évek alatt befizetett közműfejlesztési hozzájárulást is elszámolná. Azóta közeledtek az álláspontok, ám megegyezés még nem született. Dr. Kurunczi Károly polgármester elmondta a JTV-nek: – „A Pannon Víz már mindent beleszámolt az összegbe, amit mi próbálunk lecsökkenteni. Hogy milyen eredménnyel, az a következő egy-két hónapban kiderül. Célunk, hogy fizetés nélkül visszakapjuk a vagyonunkat, ezért küzdünk.”

Az önkormányzat ugyancsak a törvényi előírások miatt vagyonkezelési szerződést köt a 2011-től szolgáltató Aquával, aminek remélhetőleg végleges formáját az ülésen fogadták el a képviselők. Tanulva az előző szerződésből a város célja az volt, hogy olyan megállapodást készítsen, amely nem egyoldalúan az üzemeltető cég érdekeit védi, hanem a városét is. A polgármester úgy fogalmazott, a szerződés esetleges felbontása után nem kerülhet ki kivéreztetve az önkormányzat az ügyből. Ez az egyezmény pedig most mindkét fél számára megnyugtató, emelte ki. Valószínűleg minden szomszédos településsel nagyjából ugyanezt a megállapodást köti majd meg a szolgáltató.
HT
-hirdetés- -hirdetés-