Nagyfödémes díszpolgára Dr. Kurunczi Károly Jánossomorja polgármestere és Lőrincz György alpolgármester, művelődés-szervező. A két település évtizedes baráti kapcsolatának kialakításáért kapott megtisztelő címet testvértelepülésünkön vehették át a díjazottak szerdán.

A két település mára erős barátságért végzett munkát köszönte meg Nagyfödémes. „Homokra épít palotát, aki önmagáért dolgozik.” Ezzel az idézettel köszöntötték a két jánossomorjai díszpolgárt a nagyfödémesi polgármesteri hivatal dísztermében, megköszönve nekik a mindkét település számára értéket teremtő, közösségi munkát. Minden évben ekkor adják a település kitüntetéseit az arra érdemes lakosoknak, idén a nyolc díjazott mellett városunk két vezetőjét is kitüntették.

Dr. Kurunczi Károly polgármester a kezdetektől támogatta az együttműködést, most a két település kapcsolatának ápolása, megerősítése és továbbfejlesztése terén tett létfontosságú munkájáért kapta meg ezt a címet. Lőrincz György művelődés-szervezőként és alpolgármesterként a kultúra és a civil élet terén kialakult kapcsolatok terén szerzett elévülhetetlen érdemeivel erősítette a barátságot. Lőrincz György elmondta, meglepte és felelőssé is teszi a ez a cím, hogy még többet, még jobban dolgozzon a kapcsolatok továbbfejlesztése terén. Kiemelte, ezzel rengeteg tevékeny jánossomorjai polgár, sok munkatársuk tevékenységét is elismerték, és köszönetet mondott nekik a sikerért.
A díjazottak és díjazók is szeretnék, hogy a fiatalak vegyék át az irányítást az idősebbektől a kapcsolatépítésben. Dr. Kurunczi Károly polgármester elmondta, az idősek teremtették meg a jó barátságot, most a fiataloknak kell folytatni, de látni fiatalokat mindkét település civil életében, városvezetésében, akiktől remélhetjük a folytatást. Az iskolák, óvodák együttműködése mellett a fiatalok között is megvannak a régi ifjúsági találkozókon született barátságok, erre utalt Gőgh Ferenc,Nagyfödémes polgármestere, szintén ezt a feladatot emelve ki.
A felvidéki kitelepítéssel összefonódott két település kapcsolatát a nyugdíjasklub kezdeményezte 1999-ben. A testvér-települési megállapodást 2004-ben írták alá, azóta pedig közös rendezvények, civil szervezetek látogatásai és közös Európai Uniós pályázatok mutatják a kapcsolat sikerét.
A díjátadásra a Mátyusföldi Fesztiválon került sor, szerdán, amikor a testvértelepülések műsorait is láthattuk. Könnyedebb dalokkal lépett fel a Canto Excolo Kamarakórus. A Boloct Színtársulat korábbi, sikeres darabajainak betétdalait hozta el. A RizikóFaktor zenekar pedig koncertet adott a közönségnek.
HT
-hirdetés- -hirdetés-