Életveszélyessé vált a Kék Bagoly Bölcsőde és a helyi Idősek Klubja főbejáratánál álló óriási fa. Az épület felé megdőlt hárson jelentős korhadást fedeztek fel a katasztrófavédelem pénteki ellenőrzése során, ezért lezáratták a parkolót. A két intézmény működése zavartalan lesz, a hátsó bejáratot kell használnia a gyerekeknek, szülőknek és időseknek a fa kivágásáig. Az életveszélyessé vált fát a város jelezte a tűzoltóságnak, akik a remények szerint hamarosan intézkednek a veszély elhárítása érdekében.

Egy pénteki ellenőrzésen vált világossá, hogy bölcsőde előtti, legalább 22 méter magas, a környezet egyik díszét, jellegzetességét jelentő és helyi védettséget élvező, idős hársa veszélyes. A fa a korábbi évek során már nagyjából 60 fokban megdőlt, ez azonban nem jelentett gondot: az egészségesnek tűnő, kiterjedt lombkoronájú óriás ellensúlyozta a dőlést a növekedése során. Most azonban a törzs tövénél jelentős, félköríves korhadás mutatkozott, ami a váratlan veszélyt  hordozza magában. Megroppanás esetén a fa az épület felé dőlhet, így a terület parkolóját lezárták, az intézményt oldalról, a szomszédos utca felőli bejáraton át közelíthetik meg.

A katasztrófavédelem a város önkormányzatával közösen ellenőrizte pénteken Jánossomorja nagyobb fáit, facsoportjait. A hetek óta tartó helyi felmérésben az önkormányzat munkáját a helyi önkéntes tűzoltók és Balsay Sándortelepülésfejlesztési és környezetvédelmi tanácsnok is segítette. Pénteken az erdészet és a katasztrófavédelem szakembereivel közösen szemlélték meg a vizsgálat során problémás fákat. Jánossomorján több olyan faóriást vagy facsoportot is találtak, ahol a közeljövőben indokolt valamilyen beavatkozás. Közvetlen életveszélyessé ezt az egyet nyilvánította az ellenőrzés.

HT

-hirdetés- -hirdetés-