Harmadfokú hőségriadót vezetett be az országos tisztifőorvos ma hajnaltól, enyhülés csak csütörtöktől várható. Addig akár negyven fokra is felmehet a hőmérő higanyszála. Az elővigyázatosság indokolt, a tapasztalatok szerint a másod- és harmadfokú hőség 30 százalékos növekedést jelenthet az elhalálozásban.Háziorvosi tanácsok a hőség idejére!

A hosszan tartó hőség nemcsak a beteg, de az egészséges szervezet is megviseli, ezért mindenkit fokozott óvatosságra, és a veszélyhelyzet komolyan vételére szólítanak fel a hatóságok. A sok folyadékra akkor is szükség van, ha nem is érzünk szomjúságot. A fürdőknél, hideg tavaknál ügyeljünk arra, hogy mindig megfelelően bemosakodva menjünk csak a vízbe.

Hőségkaput Jánossomorján az Engelmix üzlet előtt találnak az enyhülést kereső sétálók. Az önkéntes tűzoltóság ismét a főutak, terek locsolásával enyhíti majd az esti forróságot. Munkaidő alatti hétköznapokon ismét pihenő-hűsölő helyekként fogadja majd a lakosokat a művelődési ház és az Idősek Klubja.

Legutóbb másodfokú hőségriadót rendeltek el, most egyel magasabb a veszélyességi fokozat. Ez, a legmagasabb szint akkor indokolt, ha az átlaghőmérséklet 27 fok fölé emelkedik, és legalább három napig ki is tart ez a meleg. Most szerda estére, de inkább csütörtökre várható az enyhülés.

Lényeges tanács például, hogy 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, szabad ég alatt munkát megfelelően védő ruhában, sok folyadékot fogyasztva végezzünk. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatával. Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket. Óvatosan vezessenek az utakon, készüljenek a torlódásokra, nagy forgalomra és arra, hogy a meleg miatt csökkenhet a reakcióidő. Mindig tartsanak az autóban folyadékot a váratlan megállások, kerékcserék idejére.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:
hajnalban napközben
június 29. péntek:              11, 18 ºC                                28, 33 ºC
június 30. szombat:            16, 21 ºC                                31, 36 ºC
július 1. vasárnap:              17, 22 ºC                                33, 38 ºC
július 2. hétfő:                   19, 24 ºC                                34, 39 ºC
július 3. kedd:                   19, 24 ºC                                33, 38 ºC
július 4. szerda:                 19, 24 ºC                                33, 38 ºC ( ÉNy: < 33 ºC)
július 5. csütörtök:              18, 24 ºC                                28, 33 ºC ( É, ÉNy < 28 ºC)

HT

-hirdetés- -hirdetés-