Az emberséget és a gyerekek erőfeszítését nehezen lehet osztályzatokkal mérni. Erre hívta fel a figyelmet Bella Zsolt iskolaigazgató a központi iskola évzáróján. Összesen 484 általános iskolásnak csengettek ki a nyári szünetre csütörtökön. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákokat a bizonyítvány mellett könyvjutalmat is átvehettek.

A központi iskolában 16 osztály 248 tanulójának kezdődött meg a vakáció csütörtökön. A diákok a negyedik osztályosok műsorával búcsúztatták az évet. Az eddigiekhez hasonló eredményekkel zárta a tanévet az iskola: kiemelendő azonban, hogy a bukások száma egyre csökken, több viszont a nyelvvizsgával rendelkező diák. Kiváló eredmények idén az ötödik-hatodik évfolyamokon születtek. A bizonyítványt és a kiemelkedő teljesítményért járó oklevelet vagy könyvjutalmat mindenki az osztálytermében vehette át. A szép eredmények mellett azonban még mindig problémát jelent az igazolatlan hiányzások visszaszorítása.

A Klafszky Katalin tagiskolában 136 diák zárta a tanévet, Prátser Krisztián és tanítványai vidám, nyárköszöntő műsorával. A diákok és a pedagógusok itt is eredményes évet tudhatnak maguk mögött.  „A Klafszky tagiskola szempontjából kiemelkedő volt ez az év. Nagyon jó tanulmányi eredményeket értek el a diákok és az is szép eredmény, hogy a huszonnégy nyolcadikos diák közül huszonkettőt felvettek az első helyen megjelölt gimnáziumba, vagy középiskolába. Ez egyrészt azt mutatja, hogy jól irányítottuk a gyerekeket a pályaválasztás terén, másrészt pedig a diákok is tudják, hogy mi az, amit szeretnének.” – mondta el Nemes Csaba, a Klafszky Katalin tagiskola igazgatója. Idén Jánossomorja Kiváló Tanulói is a Klafszky tagiskolából kerültek ki, és a diákok közül öten nyelvvizsgával is rendelkeznek. Az igazgatók szerint a jó eredmények a gyerekeknek köszönhetőek, de a pedagógusok és a szülők is fontos szerepet játszanak ebben.

Szentpéteren már két hete pénteken egésznapos programokkal köszöntötték a közelgő szünidőt a Klafszky-napokon. Az alsósok kézműveskedtek, aszfaltrajz-versenyt rendeztek és társasoztak, a felsősök az uszodában vetélkedhettek. Szülőkkel közös sorversenyek, izgalmas vetélkedők délutánra is maradtak, sőt, a helyi kutyaiskola is tartott bemutatót a diákoknak. Este pedig a szülőkkel együtt tábortüzeztek, főztek, palacsintáztak és szórakozhattak a diákok és pedagógusok.

A nyár beköszöntével azonban a kilátások nem tisztultak le: a jövőben komoly feladatok elé néznek az oktatási intézmények. 2013 januárjától az iskolákat állami fenntartás alá helyezik, a pedagógusok és az iskolák dolgozói is állami alkalmazásba kerülnek. Bella Zsolt a Központi Iskola igazgatója elmondta: -“Sajnos még a mai napig is nagyon bizonytalan a helyzet. Igaz, az új köznevelési törvény már megjelent, ami majd szeptember elsején lép hatályba. Ebből egyetlen kézzel fogható dolgot tudunk: azt, hogy első és ötödik osztálytól felmenő rendszerben heti öt napon lesz kötelező a testnevelés. A többi majd csak 2013 januárjától, vagy szeptemberétől fog életbe lépni.” E téren még a kormányrendeletekre és a végrehajtási utasításokra várnak az intézmények. Ami biztos, hogy a köznevelési törvény bizonyos pontjai alapjaiban véve változnak majd meg.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-