Sokat tanultak a magyarságról, országunk és városunk múltjáról a jánossomorjai diákok, akik múlt héten vettek részt egy négynapos felvidéki kiránduláson. A 42 diák a Határtalanul program keretében nyert közel egymillió forintból utazhatott el a határon túlra, bejárva a magyarlakta részeket, történelmi emlékhelyeket.

A diákok maguk voltak az idegenvezetők, mindenki egy-egy emlékről, állomásról készülhetett fel, és beszélt társainak. Görgey Artúr tábornok téli hadjáratának állomásait járták végig. Megcsodálták a Magas-Tátrát, Lőcsét és Alsósztregovát, Deákiban pedig a Halotti beszéd előtt tisztelegtek. A Jánossomorjára telepített felvidéki magyarok egykori lakóhelyeit is felkeresték. Búcs és Szenc mellett Nagyfödémesen a temetőben a felvidéki magyarok és a magyarországi németek kitelepítéséről is megemlékeztek.

A HATÁRTALANUL! program keretében „A kitelepítettek és Görgey nyomában” című utazást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közel egymillió forinttal támogatta.

A jánossomorjai Körzeti Általános Iskola négynapos tanulmányi kirándulása két téma köré szerveződött, mondta el a kirándulás szervezője, Herman Antal, az iskola történelemtanára: A felvidéki magyarok kényszertelepítése 1947-ben, mindenekelőtt a Szencről, Nagyfödémesről és Búcsról a mai Jánossomorjára került magyarok szülőföldjének meglátogatása. Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc felvidéki eseményei, ezen belül Görgei Artúr tábornok zseniális téli hadjárata. – „Első nap meglátogattuk a szenci és a nagyfödémesi magyar alapiskolát, a malonyai arborétumot és a festői kisvárost, Selmecbányát. Másnap panorámautazást tettünk a Magas-Tátrában, gyönyörködtünk a szepességi városok, Késmárk és Lőcse nevezetességeiben, Szepes várának monumentalitásában. Harmadnap a tanösvényen felmentünk a Dobsinai-jégbarlangba, ámultunk a betléri Andrássy-kastély 44 szobáján és hatalmas parkján, pihegtünk az Andrássy-mauzóleumban és drámáztunk egy kicsit Alsósztregován. Az utolsó napon megállapítottuk, hogy Búcs a csúcs, Ógyallán Konkoly-Thege Miklós, Andódon Czuczor Gergely, Szímőn Jedlik Ányos, Deákiban a Halotti beszéd előtt tisztelegtünk. Nagyfödémesen a temetőben megkerestük egy kedves jánossomorjai néni 1942-ben elhunyt édesanyjának a sírját, ahol megemlékeztünk a felvidéki magyarok és a magyarországi németek kitelepítéséről is.”

-hirdetés- -hirdetés-