Macskává varázsolt királylány; három párkereső királyfi és sok-sok izgalmas bonyodalom: Gabnai Katalin Macskacicó című mesejátékát adták elő az Aranykapu Óvoda pedagógusai a gyerekeknek pénteken a művelődési házban. Az óvónők már negyedik éve kedveskednek tanulságos színdarabbal a kicsiknek gyereknap alkalmából.

A mese a koronáért versengő három lusta fiú kalandját mutatja be, akik a király parancsára párkereső útra indulnak. Ám ez korántsem lesz olyan egyszerű feladat, mint gondolták. A király különböző próbák elé állítja fiait, akiket még a gonosz királynő és annak két lánya sem kímél. Végül persze mindenki megkapja méltó jutalmát és jogos büntetését is a királytól.

Az igazán tanulságos, fordulatokban gazdag, néhol mulatságos előadás több, mint egy órára lekötötte a kis nézők figyelmét. A szervezők szerint a gyerekek mindig nagy örömmel fogadják az olyan előadásokat, amikben az óvó néniket láthatják a színpadon. Most is nagy tapssal köszönték meg a színdarabot.

Az óvodákban a hétköznapokban is sokat foglalkoznak mesékkel, drámajátékokkal. „Természetesen az óvodában nap, mint nap jelen van a mese, nagyon fontos ez a gyerekeknek maguknak is, és a nevelésünk szempontjából egyaránt. Az óvodában is foglalkozunk drámajátékokkal, napokig foglalkozunk egy mesével, a következő héten pedig különböző formákban, módszerekkel dolgozzuk fel azokat, eljátsszuk is akár. Innen fakadóan ők nagyon élvezik az effajta szerepléseinket.” – mondta el Katona Andrea óvodapedagógus, a színdarab rendezője. Az óvoda módszere szerint egy mesével két hétig foglalkoznak a gyerekek: megismerik és lerajzolják a szereplőket, eljátsszák a jeleneteket. Ezzel a gyerekek tudása, fantáziája is fejlődik.

A most bemutatott színdarab eredetileg egy két felvonásból álló, nehezebb hangvételű mesejáték, ezt írták át a pedagógusok a gyerekek számára is érthető formába. A darab egyébként egy 1995-ös drámapályázat díjnyertes ifjúsági színdarabja.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-