Citerazenére énekelhettek és táncolhattak az ovisok és szüleik az Aranykapu Óvoda kilencedik családi délutánján szombaton. Szokás szerint szülő-gyerek vetélkedésre is alkalmat adott a rendezvény. Az óvónők ezzel is szeretnék a családokat közös játékra, mozgásra tanítani.

A sűrű erdő manóvilágába kalauzolták az óvó nénik a gyerekeket szombat délután a művelődési házban. A kis manóknak egy erdei akadálypályát kellett teljesíteniük, szüleik segítségével. Szlalomban vezették át anyát és apát a sötét erdőn, gólyalábakon keltek át a folyón és négykézláb másztak az alagútban. De a szokásos reggeli oviba rohanást is eljátszották.

Kapcsolódó galéria: A szentjánosi óvoda családi délutánja

Nevelés a népzenére

Az Aranykapu Óvoda családi délutánja szombaton is leginkább a jókedvről és a játékról szólt, de a pedagógusok nagy figyelmet fordítanak arra, hogy felkeltsék a gyerekek érdeklődését a népzene és a néptánc iránt. Így a játékos vetélkedő mellett bemutatkozott a gyermek néptánccsoport is, sőt, a Károlyházi Citerazenekar zenéjére táncolhattak és énekelhettek a gyerekek. Az együttes vezetője szerint ebben a korban kell megfogni a gyerekeket a népzenével, néptánccal. –„Nem szabad hagyni, hogy a magyar népzene kihaljon. Nekünk amatőr zenészeknek, sőt még a profiknak is feladatunk, hogy minél több fiatalt és óvodás korú gyereket szólítsunk meg a zenénkkel. A gyerekek ebben a korban különben is nagyon fogékonyak erre.” – Mondta el Bereck László, a citerazenekar vezetője.

Több időt együtt tölteni

A szervezők szerint a szülőknek egyre kevesebb idejük marad arra, hogy otthon a gyerekekkel játszanak, beszélgessenek. Az Aranykapu Óvoda ezzel a nappal is, immár kilencedik éve segít közelebb hozni egymáshoz a családokat. Schwartzné Varga Mónika, az Aranykapu Óvoda vezetője elmondta: -„Mindig voltak hasonló, családot összetartó rendezvényeink és ez hagyomány volt régebben is, csak nem volt ilyen nagyszabású. Nyolc éve kezdtük el ebben a formában megszervezni a családi délutánt, hogy minden kis óvodás, szülő, és nagyszülő együtt szórakozhasson. Az anyukák és apukák pedig nagy örömmel tértek vissza a gyermekvilágba.” Az egyik apuka, Neuberger László szerint mindenkinek egyre kevesebb ideje jut a gyerekekre, ez a délután viszont rákényszeríti a szülőket arra, hogy együtt játszanak csemetéikkel. Szerinte jó alkalom ez arra is, hogy a szülők közelebbről megismerhessék egymást.

Kapcsolódó galéria: A szentjánosi óvoda családi délutánja

A rendezvény minden évben sikeres: vidám, játékos délutánt töltenek el itt a résztvevők. A szünetekben pedig sütemény és szendvics várta a gyerekeket, és szinte mindenki értékes tombolanyereményeket is hazavihetett.

Petz Brigitta

 

-hirdetés- -hirdetés-