Bár még sok a bizonytalanság, a környékbeli kisebb települések már most előkészülnek a jövő évi önkormányzati összevonásokra. A jelenlegi kilátások szerint Várbalog Jánossomorjához, Újrónafő Mosonszolnokhoz csatlakozhat jövőre.

Az új önkormányzati törvény értelmében a kétezer fő alatti településeknek nagyobb szomszédiakhoz kell csatlakozniuk. Két szomszédvárunkban, Várbalogon és Újrónafőn is elkezdték a felkészülést a 2013-ra tervezett változásra.

A közös körjegyzőségben működő két település más utakat választana. Némethné Járdán Krisztina, Várbalog polgármestere elmondta, még nem döntött a testület a kérdésben, de természetesen a lehetőségekről való gondolkodás már megindult. –„ Két út áll előttünk, Mosonszolnok és Jánossomorja felé. Mivel minket több terület is Jánossomorjához köt, közös például a pedagógiai intézmények működtetése, úgy gondolom, utóbbi lesz a kézenfekvő megoldás.”

Újrónafőn a történelmi kapcsolatok mentén gondolkodnak, Mosonszolnokhoz csatlakoznának, sőt, a kapcsolatot erősebbre is fűznék idővel: Közös óvodát és iskolát szeretnének létrehozni – ellentétben az eddig Jánossomorjával közös iskolai és óvodai intézményi helyzettel – mondta el Kertész Attila polgármester.

Mindenhol az a cél, hogy a lakók minél több ügyet intézhessenek helyben. Az átalakulások terén sok a bizonytalanság, de az biztosnak tűnik, az összes eddigi ügyintézés mégsem maradhat.

A jövőre startoló átrendeződés az önkormányzati ügyek helyben tartását, az államigazgatási funkciók elvonását célozná meg. A települések önkormányzatisága nem sérül, a képviselők és a polgármester megmarad.Térségünkben mosonmagyaróvári központtal alakulna meg a járás, ám Jánossomorja a legtöbb mostani ügyintézés helyben tartását igyekszik majd elérni, hangzott el a tavalyi közmeghallgatáson.

HT

-hirdetés- -hirdetés-