A nevetés gyógyító és betegségmegelőző hatásáról is hallhattak érdekes gondolatokat a  látogatók a Jánossomorjai Társaskör idei egészségnapján szombaton. A kacagások mellett különböző mozgásfajtákat, kezeléseket is kipróbálhattak, és számtalan módszert tanulhattak az egészségmegőrzésre.

 

A lélek és a test egyaránt fontos egészségünk megőrzése érdekében. Erre mutatott rá a Társaskör egyik legrégebbi rendezvénye, az egészségnap idén. Ennek érdekében a nevetést is gyakorolhatták, akik meghallgatták az erről szóló előadást. Sőt, azt is megtudhatták, hogy nem csak a spontán hahotázás, hanem még az erőltetett nevetés is stresszoldó hatású. Feketéné Takács Jutka, a témában meghívott előadó elmondta, az utóbbinak is ugyanaz az élettani hatása, mintha valaki például egy viccet elolvasva nevet. – Tehát szinte mindegy, hogy magamtól kezdek nevetni, vagy sem, mert az előbb-utóbb úgyis átfordul arra a bizonyos őszinte, gyógyító nevetéssé, amire nagy szükségünk van.” A nevetéstől pedig olyan hasznos anyagok termelődnek a szervezetünkben, amiknek bizonyítottan szerepük van a betegségek megelőzésében, hangsúlyozta az előadó.

Nagygenerál tetőtől talpig

A városban egyre népszerűbb, és már több csoportban is működő Zumba fitnesztáncból is bemutató tartottak a délután folyamán, ahol mindenki kipróbálhatta az élvezetes és több több szempontból is formabontó testedzést. Két csontkovács is gyúrt és ropogtatott az egészségnapon, és hasznos tanácsokat is adtak az ízületek karbantartásához. Egészséges ételeket is kóstolhattak, és különböző szűrővizsgálatokon is részt vehettek az érdeklődök, a gyógyszertár munkatársai például vércukor- és vérnyomásmérést végeztek. De a szépségipar több kényeztető fajtáját is kipróbálhatták a látogatók a standokon. Igazán népes kínálatot vonultatott fel ismét a Társaskör a művelődési házban, az előtértől a nagytermen át a kisteremig mindenhol rengeteg stand és szolgáltatás várta az érdeklődőket.

Közel százötvenen látogattak el szombat délután az egészségnapra, amellyel a szervező Társaskör Egyesület azt szerette volna megmutatni, hogy a meglévő betegségek gyógyítása mellett fontos, hogy a bajok megelőzésére is figyelmet fordítsunk az egészséges életmóddal.

Elővigyázatosság – több téren

A városban nem ez az egyedüli egészséggel foglalkozó rendezvény. Nemrég a nyugdíjasklub is egészségnappal várta, nemcsak az időseket, ahol a különböző egészségmegőrző tanácsok, praktikák és ételek mellett közvetetten az egészség, testi épség  és nyugalom megőrzésére irányuló, fontos témáról is hallhattak. Arról beszéltek ugyanis, miként figyelhetnek jobban házuk, értékeik és saját maguk biztonságára az idősek, mikre kell figyelniük a mindennapi életben és mivel szemben is kell óvatosnak lenniük.

jakabviktoria  –  HT

-hirdetés- -hirdetés-