Tartalmas életpályák előtt tisztelgett a város. Kilencven év feletti polgárait az idősek napi ünnepségen köszöntötte Jánossomorja Város Önkormányzata. A díjazottak példájával azt is hangsúlyozták, hogy milyen fontos a nyugdíjasok számára a tartalmas, tevékeny öregkor.

 

A városi ünnepségen az iskola Szabó Gyulánévezette alsós napköziseinek és Veres Hajnalka alsós kórusának műsora arról beszélt, hogy milyen fontos segítséget kaphatnak a fiatal generációk a korosabbaktól. Tóth Éva és Leblanc Győző operaénekesek pedig az ünnepeltek kedves dalaival idézték fel a múltat.

Az idősek napján az állam és a város nevében Dr. Kurunczi Károly polgármester és Lőrincz György alpolgármester köszöntötték az épp kilencven éves helyi polgárokat, akik közül ketten itt vehették át a miniszterelnöki oklevelet és a város ajándékát. Van díjazott, aki a napokban otthonában veheti át a köszöntő ajándékot.

Németh Oszkár

Németh Oszkár 1921 november 13-án született, mosonszentjánosi nagy családban. Ide járt magyar iskolába, majd bencés diák lett és 1941-ben érettségizett. Falujában jegyzőgyakornokként dolgozott. 1942-től a győri tüzéreknél szolgált, és nyolc hónapig a fronton harcolt, amíg a Miskolc környéki harcokban megsebesült ’45-ben. A háború után adóügyi jegyzőként állt munkába, később a Franck gyárban, majd a Magyar Édesipari Vállalatnál dolgozott. Nyugdíjazásáig a helyi ÁFÉSZ elnökhelyettese.

Kapcsolódó galéria: Városi idősek-napi ünnepség

A helyi sportélet tevékeny tagja volt. Német Oszkár sportköri vezetősége alatt egyesült a három község sportköre és a vívta ki a megyei első osztályban való szereplést a labdarúgó csapat. A kultúra és sport terén kifejtett több évtizedes társadalmi tevékenységéért megkapta az Országos Testnevelés és a Sport Érdemes Dolgozója és a Szocialista Kultúráért Érdemérem kitüntetéseket.

Életvezetési tanácsként a szép kort megért Oszi bácsi bölcs egyszerűséggel csak annyit mond, a leglényegesebb dolog a szeretet az életben. -„Heten voltunk testvérek, ez csodálatos dolog volt, olyan szeretetben éltünk, ami meghatározott egész életemben. A bencés gimnáziumban pedig a különbségeken való felülemelkedést kaptuk útravalónak, ami szintén fontos volt számomra.”

Birkmayer György

Birkmayer György is nagy taps közepette vehette át a kitüntető oklevelet és a város ajándékát, egy kiváló vörösbort. A családi vaskereskedésben pályát kezdő Gyuri bácsi is mindig több lábon állva, példaértékűen vészelte át a történelem viharait. Családja 1923-ban költözött Mosonszentjánosra. Német és magyar nyelvű iskolába is járt itt, ’38-ig édesapja helyi boltjában inaskodott, de a koszorú és virágkötészetet is kitanulta. A háború után, ’46 augusztusában kinyitotta a korábban kifosztott családi üzletet. A boltot az államosításkor elvették, ám a sors fintora, hogy később Gyuri bácsit ide helyezték vissza üzletvezetőnek.

Kapcsolódó galéria: Városi idősek-napi ünnepség

– „Nem volt nagy különbség, hiszen addig is bent laktam a házban, ahol az üzletünk volt. Úgy dolgoztam benne, mintha a sajátommal dolgoztam volna, hiányom nem volt.” ’81-ben a helyi ÁFÉSZ műszaki áruházából vonult nyugdíjba. Nyugdíjasként is aktív a helyi közéletben, a Társaskör alapító tagja, szervezője, résztvevője a közösségi programoknak. A helytörténeti kutatások fontos segítője, tudásával, fotógyűjteményével szinte a település élő történelemkönyve. 2005-ben Jánossomorja díszpolgárává választották. – „Az életem során a kitartást, a talpraesettséget apámnak köszönhetem. Édesapám szigorúbban fogott minket a boltban, mint az alkalmazottakat, mi az ünnepeken is helyt kellett hogy álljunk a pult mögött, nem mehettünk a búcsúkba, bálokba, mint az alkalmazottak. Anyám mindig mondta is neki, hogy ne legyél olyan szigorú a gyerekekhez, mert nem fognak szeretni, de ő erre azt mondta anyámnak, hogy egy büdös kölök se szeressen életemben, de halálomban áldják a kezemet. Nem is kellett meghalnia, már igaza lett. Ahogy elkerültünk itthonról, beigazolódtak apám szavai, ez az, ami minket talpraesetté tett.”

Aktív időskort

Az ünnepségen a díjazottak példájából is hangsúlyozták, hogy az idősek sok helyi civil szervezetben aktívak, és fontosak a város életében. A polgármester arra kért mindenkit, vállaljanak szerepet a helyi klubok, szervezetek és így a város életében. Hiszen nem csak Jánossomorjának, hanem az időseknek is fontosak a hasznos, tevékeny nyugdíjas évek.

HT
-hirdetés- -hirdetés-