Hosszú idő után végre biztosabb az iskolába jutás Szentpéteren: szerdától nem csak sárgán világít a Klafszky-iskola melletti jelzőlámpa. A már régen teljesen elkészült szerkezet hetek óta csak figyelmeztető fénnyel működött, ám most bekapcsolták. Az iskolások és óvodások átkelését segítő jelzőlámpa ötlete 2007-ben született meg.

 

Rég várt színek a Rákóczi utcában: Éjszaka zöld fényben ragyog a szentpéteri templom előtti útszakasz, jelzi – a korlátozó tábla ellenére… – száguldó kamionoknak, személyautóknak, hogy épp nem akar senki átkelni az iskola melletti gyalogátkelőn. Reggel azonban már jóval gyakrabban kénytelenek megállni a pirosnál a teherautók, akár hosszabb sorokban is. A messiásként várt nyomógombos jelzőrendszer már október közepén elkészült, munkába állását a közútkezelő engedélyeztetési eljárása késleltette eddig.

A gyalogátkelő az elmúlt évek egyik legfontosabb kérdés volt az óvoda és az iskola mindennapjaiban. A gyorsan haladó kamionokat nehezen lehetett megállásra kényszeríteni. Már 2005-ben szeretett volna a tagiskola egy napelemes figyelemfelkeltő táblát és egy 30-as korlátozó jelzést elhelyezni, ebből utóbbi meg is valósult, ám nem sok eredményre vezetett. Akadt, hogy a nagyobb diákok, pedagógusok is az út mellé álltak nyolc óra előtt, hogy biztonságosabbá tegyék a gyerekek átkelését. Bádog- és igazi rendőr, áltraffipax, láthatósági mellényes polgárőr és településőr is sokszor segítette a kicsiket, ám állandó megoldást eddig még nem sikerült biztosítani. A járművek csak ritkán állnak meg a felfestett gyalogátkelőnél, nem tartják be a 30 km/h-s sebességkorlátozást.

2007-ben két diákot is elgázoltak itt, mindkét gyerek nyolc napon túl gyógyuló sérülést. Igaz, mindegyik esetben a figyelmetlenség is közrejátszott, ám a sűrű gépkocsioszlop is megzavarta a gyerekeket. Ezt a veszélyt sikerült most kiküszöbölni a lámpás átkelés megoldásával.
A lámpát az önkormányzat terveztette és a 86-os út burkolatmegerősítési munkálatainak keretében állította fel az építtető Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a kivitelező Teerag-Asdag.

HT

-hirdetés- -hirdetés-