Főként a munkavédelmi előírásokról és az anyasági védelemről kaphattak tájékoztatást az Ausztriában munkát vállalók és munkáltatóik egyaránt az IGR pénteki, személyes tanácsadásán. Az illetékes hatóságok képviselői beszéltek többek között a munkaidő, a pihenőidő és a fiatalok foglalkoztatásának szabályairól is.

 

Fél évvel az ausztriai munkaerő-piac nyitása után sem egyértelmű, hogy milyen munkajogi, adózási és egyéb szabályok vonatkoznak a határon túl munkát vállaló magyarokra, illetve munkaadóikra. A jánossomorjaiak főként a mezőgazdaságban vállalnak munkát a határ másik oldalán. Jól látszik, hogy sokan vesznek el az ágazati jogszabályok útvesztőiben, hiszen az IGR irodákhoz forduló, tanácsot kérők nagy része a mezőgazdaságban dolgozik. A jogszabályok megértésében próbál segítséget nyújtani az IGR- Jövő a határtérségekben programja, melynek keretében szakembereik rendszeresen látogatnak városunkba különböző tanácsadásokkal.

A pénteki személyes beszélgetéseken főként munkavédelemmel, anyaságvédelemmel és a fiatalok foglalkoztatásával kapcsolatos kérdésekre kaphattak választ a dolgozók. „Törvény határozza meg azt, hogy a munkáltatónak milyen szabályokat kell betartania. Külön szabályozás vonatkozik például a terhes anyák foglalkoztatására. Arra, hogy nekik mennyi pihenőidő jár és, hogy milyen feladatok adhatóak ebben az állapotban. De azt is szabályozza az osztrák jogrend, hogy a fiatalok milyen munkarendben dolgozhatnak. Mondta el Dr. Tarr Ágota, jogász.

Nemcsak a munkavállalóknak, hanem a határon túli magyar munkaadóknak is segítséget nyújtottak. Sokan közülük a magyar jogszabályokat alkalmazzák a munkavédelem terén, holott az osztrák oldal feltételei jóval szigorúbbak. A kint dolgozó magyar cégeknek ismerni, sőt alkalmazni kell az osztrák jogrendet.

Domonkos Sándor építési vállalkozó elmondta, hogy a kinti jogszabályokkal nem igazán van tisztában, a magyar jogrendet alkalmazza Ausztriában is. Ezért sok feladatot osztrák vállalkozókkal végeztetnek el, nehogy valamilyen szabálysértést kövessenek el. Azért látogatott ide, mert fontosnak tartja, hogy az osztrák jogrendet ne csak ismerje, de alkalmazni is tudja.

A jövőben a mosonmagyaróvári ipartestülettel együttműködve is szerveznek egy előadást, ezzel is segítve az Ausztriában munkaadóként tevékenykedőket.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-