Ismét gyertyagyújtással emlékezett a Társaskör Egyesület az 1956-os forradalom áldozataira a nemzeti gyásznapon, november negyedikén. A helyi áldozatok sírjainál versek és a történelmet idéző gondolatok is elhangzottak. A megemlékezés felvételét videótárunkban láthatják.

 

Mindhárom településrészről követelt áldozatot az ’56-os forradalom, rájuk, és velük együtt a megtorlás és terror helyi áldozataira is emlékezett a Társaskör. Elsőként a pusztasomorjai Kelemen Rezső sírjánál hajtottak fejet. A 16 éves ipari tanuló az október 26-i, mosonmagyaróvári tüntetésen vált a laktanya előtti sortűz áldozatává. Az emlékezők a szentjánosi Iró László sírjánál is elhelyezték a koszorút és a mécseseket. A Budapesten szolgáló honvéd október 29-én esett el a támadó szovjet katonák elleni harcokban, pár nappal leszerelése előtt. Emlékeztek a szentpéteri Szalai Imrére, a pesti harcokban meghalt egyetemi hallgatóra, aki a mosonmagyaróvári temetőben fekszik.

A gyertyagyújtást Wittmann Elekné szavalatai tették meghittebbé. A síroknál Lőrincz György, a szervezet titkára beszélt az áldozatokról. Fontosnak tartotta, hogy a mai fiatalok ne mulasszák el, hogy beszélgessenek a viharos időt megélt idősebbekkel, így állhat össze ugyanis a forradalom igaz története. A helyi áldozatokkal a Jánossomorja Füzetek következő száma is foglalkozik majd.

PB

-hirdetés- -hirdetés-