Ismét kevesebb a véradó Jánossomorján. A helyi orvosi kombinátban rendezett véradáson 134-en nyújtottak segítséget. Az elmúlt három véradó rendezvényt tekintve közel negyven fővel csökkent a véradók száma a városban.

A megcsappant véradók között is egyre kevesebb a fiatal. Míg legutóbb közel húsz első véradó érkezett, hétfőn csupán nyolcan segítettek. A helyi Vöröskereszt legközelebb szeretné megszólítani azokat, aki távol maradtak a véradástól, és népszerűsíteni a felelős segítségnyújtásnak ezt a formáját, mondta el Rasztik Angéla szervező.

Egy alkalommal négy deciliter vért vesznek le, amiből vérkoncentrátumot és a vérplazmát állítanak elő, de több gyógyszert is készítenek a segítségével. A nagyobb műtétek során legalább 5 egység vért használnak el.  A vérvétel ugyanakkor egészségünk ellenőrzésére is kiválóan alkalmas, ráadásul szervezetünk számára hasznos is.

Jánossomorján most is az Országos Vérellátó Szolgálat győri központjának munkatársai és a helyi Vöröskereszt tagjai szervezték az akciót, amit legközelebb jövő tavasszal ismételnek meg.

HT

 

-hirdetés- -hirdetés-