Csak a felét kapta a megrendelt tűzifának egy jánossomorjai hölgy, ráadásul keményfa helyett rosszabb minőségű puhafát szállított a cég. „Ez fehér akác”, hazudták a lakóknak a szállítók, amikor azok a furcsa színű fa miatt kérdezősködtek. A környéken egyre több a tüzelővel elkövetett csalás, ezért a rendőrség fokozott figyelmet kér a lakóktól.

 

A vásárolók a szállítás után egy helyi erdészt kértek meg, hogy ellenőrizze a tüzelőt, aki közölte, a fa színében fehérebb akác nem is létezik – a fehér akác névre hallgató fafajta virágja színéről kapta a nevét. Amit kaptak, az jóval olcsóbb puha fa, és nem tíz köbméter, hanem öt. A múlt héten történt csalás 120 ezer forintos kárt okozott a családnak.

A szénnel és tűzifával elkövetett csalásokkal már a tavalyi szezonban is meggyűlt a baja a rendőrségnek, nem meglepő, hogy idén is jelentkeztek a bűnelkövetők – nyilatkozta Televíziónknak Babos László, a mosonmagyaróvári kapitányság parancsnokhelyettese.
Nem a helyi eladókkal, szállítókkal kell vigyázni, hanem jellemzően a telefonos megkereséssel, vagy újsághirdetéssel jelentkezőkkel, akik akár 2-300 kilométer távolságból is szinte féláron kínálnak tüzelőt. Itt már okos, ha gyanakodik a vásárló. Persze egy nagyobb, kiterjedtebb cég esetleg bizton ígér alacsonyabb árat, de egy kis vállalkozásnál nehezen elképzelhető, hogy megéri a távoli szállítás – utalt erre a parancsnokhelyettes. – „Olyan eset is előfordult, hogy barna szénként adtak el harmadannyit érő lignitet, vagy hogy 50 mázsa helyett 25-öt szállítottak. Főként az idősek és a laikusok vannak veszélyben, akik nehezen állapítják meg szemre a hozott mennyiséget vagy fajtát. Ilyenkor kérjük mindig egy hozzáértő rokon, ismerős segítségét, aki ellenőrizheti a tüzelőt, esetleg mindjárt a leszállításkor. Ha pedig gond adódik, a lehető leggyorsabban értesítsék a rendőrséget.” – tájékoztatott Babos László.

HT

-hirdetés- -hirdetés-