A menekülők útján kopjafa emlékeztet az ’56-ban kivándorlókra, amit a szombati városi ünnepség keretében avatnak fel. A rendezvényen emlékeznek azonban egy különleges fiatalemberre és követőire is, akik az egykori vasfüggöny ellenkező oldalán tüntettek önfeláldozóan a magyar szabadságért.

 

Szalay-Bobrovniczky Vince, Magyarország bécsi nagykövete tart ünnepi beszédet az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepségen. Ekkor, október 22-én, szombaton 15 órakor avatják fel a bécsi emigránsok és Jánossomorja által állíttatott emlékoszlopot a Tarcsai út mellett. A műsorban a Canto Excolo Kamarakórus és a fúvószenekar is fellép, de bécsi magyar vendégeink is köszöntő szavakkal, szavalatokkal érkeznek.
Zarándoklat a vasfüggönyhöz
A versek között Tardos Tibor sorait is hallhatjuk, mondta el a jtv.hu-nak Smuk András, az „Europa”-Club vezetője, aki nem mellékesen pusztasomorjai elszármazott. A vers Mosonszentjános fényeihez szól, ami távolabbinak tűnik, mint az író felett ragyogó csillagok. Az összehasonlítás érthető, ha tudjuk, a sorok ’58-ban születtek a vasfüggöny árnyékában, a határ andaui oldalán.
Egy Bécsben tanuló indiai egyetemista 1958-ban az osztrák fővárosból, 1961-ben és 1962-ben pedig Münchenből is gyalogos zarándoklatot szervezett Andauba, a magyar ’56-os forradalomra emlékezve. Tapeshwar Nath Zutshi akkor Gandhi erőszakmentes szellemiségében követelt szabadságot a magyaroknak az andaui hídnál, a többszáz kilométeres gyalogút után október 23-tól november 4-ig éhségsztrájkot folytatva. Kezdeményezéséhez rengetegen csatlakoztak.

A szombati ünnepségen így egy kicsit erre a magyar oldal számára egyelőre nem annyira ismert, ám mégis óriási tettre is emlékeznek, mondta el Smuk András. Ezzel kapcsolatban mutatták be a helyi művelődési házban múlt pénteken azt a dokumentumfilmet, ami a három tüntető menet történetét dolgozza fel. A Zarándoklat a vasfüggönyhöz című filmet, ami a Szabad Európa Rádió egykori szerkesztőjének, Juhász Lászlónak utolsó alkotása, hamarosan láthatják a JTV műsorán.

A történetről bővebben itt olvashat.

HT
-hirdetés- -hirdetés-