A somorjai mákos rétes, Jánossomorja egyik gasztronómiai különlegessége kapta a főszerepet az idei tökfesztiválon. A látogatók végignézhették a készítés fázisait, egészen a kóstolásig. A társaskör szervezte hatodik töknapok sikere nem maradt el az előző évektől.

 

A somorjai mákos rétest a sütemény egyik mestere, Fáni néni készítette el a művelődési házban, köményes sós lepénnyel és óriási almás rétessel együtt. A különleges sütemény készítését a helyszínen nézhették végig a látogatók.

Rozs Gyuláné Fáni néni még a nagymamájától tanulta a recept alapját, és évek alatt maga tökéletesítette olyanra, ahogy ma ismerjük. A hártyavékonyra nyújtott, selyemfinomságú tésztába tömör, mákos tölteléket kennek, amibe citromhéj, vanília, mazsola és persze egy kis rum is kerül. Fáni néni elmondta, régebben túrós krémmel is készítettek somorjai rétest. A rétest kerek vaslábasban, sütőlapon készítik, hogy lassan süljön át. A régebben minden háztartásban megtalálható, Csehországból származó eszközök mára eltűntek, így a rétest is sokkal nehezebb elkészíteni. Fáni néni azt mondja, a sütési eszközökben az a legfontosabb, hogy lassan süljön. Mára azonban olyan legenda övezi a mákos rétest, ami miatt nagyon kevesen mernek nekifogni, megtanulni. Talán ez eredményezi, hogy a somorjai rétes modernebb eszközökkel való elkészítési változatait nem dolgozta ki senki, és például a helyi éttermekben, családi ünnapi asztaloknál nem találhatunk mindig somorjai rétest, annak ellenére, hogy ez helyi specialitás. Mintha Baján nem kaphatnánk bajai halászlét.

Jellemző, hogy akár száz éves eszközökön is készítenek ma rétest a somorjai nagymamák. Ám a recept eltűnésétől nem kell tartanunk: Egyre többen tanulják meg a készítést Fáni nénitől. A rétest zsírban sütik, ami legalább a feléig ellepi a süteményt, és amikor az egyik oldal ropogósra, keményre sült, átfordítják. Vigyázni még akkor is kell vele, amikor elkészült, hiszen szétkapkodják.

Eközben minden teremben rengetegen voltak. Az őszi színek, termények mellett faragott, festett figurákkal is találkozhattunk. Az ízek sem szorultak háttérbe: A lángos és a tócsni után a tökből, cukkíniből készített sütemények is sokakat tettek kíváncsivá. A várost is ellepték az ötletes szalmabábok, amiket az általános iskolás osztályok állítottak fel. Az önkormányzat segítsége mellett a helyi Társaskör tagjai szervezték a fesztivált. Pihenést csak a vasárnap ígért, ám akkor is estig nyitva volt a kiállítás, bár sokkal szerényebben, mint szombaton.

Idén kevesebb kiállító érkezett, mint korábban. Ezt Lacknerné Fördős Klári, a Társaskör Egyesület tagja, a rendezvény főszervezője a tökök számára kedvezőtlen nyári időjárással magyarázza. A házi kertekben nem tudták eleget locsolni a terményt, ezért jóval kevesebb tököt láthattunk idén.

A tökfaragás azonban nem maradt el, sőt, a lámpás felvonulásra minden tök elkészült. A Serény Magyarok népzenekar vezetésével a hangulatos felvonulás megkerülte a szentjánosi templomot és a Dicsőfi utcán indult vissza a fesztiválra, ahol a kicsiket és nagyokat még moldvai táncház várta, kifulladásig.

HT

-hirdetés- -hirdetés-