Súlyosan érintené Jánossomorját az iparűzési adó esetleges elvonása, erről is beszélt Dr. Kurunczi Károly polgármester a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének Jánossomorján tartott kihelyezett ülésén.

 

A szeptember 23-án a Kozma Galériában tartott összejövetelen a testület Jánossomorja gazdasági helyzetéről, jövőjéről érdeklődött, és több helyi céget látogatott meg a városban. A polgármester tájékoztatójában elmondta, a város jó gazdasági helyzetét, életminőségét az ipar idetelepítése hozta meg, amiért sokat áldozott Jánossomorja, ezért is lenne fájó az adó elvonása. Az önkormányzat bevételének közel 40 százaléka ebből az adóból származik. A jelenleg még körvonalazódó politikai döntéssel kapcsolatban a polgármester csak reméli, hogy az adónem elvonása nem lesz olyan mértékű, amitől megremegne az önkormányzat működése.

A város jelen pillanatban is munkáltatói központ, közel 1200 embernek ad munkát, sokan járnak ide dolgozni a régióból. Nagyobb ipari beruházást az elmúlt években csak a szélerőmű-park bővítése jelentett, ám az ipari üzemek mindegyike továbbra is hosszú távon gondolkozik Jánossomorján. Ebben szerepe van annak is hogy a megfelelő környezet megteremtése mellett jó kapcsolatot is ápol a cégekkel az önkormányzat, erre már Pénzes László, az SFS Intec Kft. ügyvezető igazgatója utalt felszólalásában.

Kérdésünkre válaszolva a polgármester elmondta, nem tartja valószínűnek, hogy a remélhetőleg hamarosan villamosítandó helyi vasútvonal komolyabb ipari és gazdasági átrendeződést hozhat a városnak.

HT

-hirdetés- -hirdetés-