Rövid, súlyos betegség után, 76 éves korában elhunyt dr. Nagy József, Jánossomorja első szabadon választott polgármestere, a helyi civil élet egyik emblematikus alakja. Jánossomorja Város és a helyi Társaskör is mély fájdalommal köszön el tőle. Búcsúztatása október 3.-án hétfőn 16 órakor lesz a szentpéteri temetőben.

 

Nagy József hosszú évek óta ismert alakja volt Jánossomorjának, önkormányzati és civil tevékenysége is nyomot hagyott a város történetében. 1935-ben született Várbalogon. Családja kulák listára került, a környéken velük is példát akart statuálni az akkori vezetés és sokáig nem is adhatták be földjeiket az alakuló szövetkezetekbe. Hála Istennek, elvették a földjeinket – ezzel tért haza édesapja akkor, amikor végre engedték a beszolgáltatást, szól így a családi emlékezés. Nagy József ezért tanulmányait az általános iskola után nem folytathatta. Kocsisként kezdett dolgozni a szövetkezetben, majd önállóan, levelezőn végezte el a gimnáziumot és a szakmunkásképzőt. 22 évesen érettségizett le és iratkozott be a mosonmagyaróvári agráregyetemre. A helyi TSZ-ben agronómusként helyezkedett el, itteni munkája és vizsgálatai alapján írta meg doktori disszertációját is. A jánossomorjai munka után a mosonmagyaróvári egyetemen kapott adjunktusi állást, a gyakorlati oktatás szervezésében tevékenykedett. Politikával és közélettel már az egyetem KISZ titkáraként és Jánossomorján is foglalkozott, a rendszerváltáskor aztán a Magyar Demokrata Fórum színeiben kezdett politizálni. 1990-ben a párt jelöltjeként az első önkormányzati ciklusban Jánossomorja Nagyközség polgármesterévé választották és a megyei közgyűlésben is mandátumot szerzett. A második négy évben mint képviselő vett részt a település irányításában, a harmadik ciklusban már nem szerzett mandátumot. – „Polgármesteri munkássága alatt végezte az önkormányzat a város mai működésének megalapozását, megteremtette az ipar idetelepülésének feltételeit és elkezdődött a csatornázás is. Ez mindenképpen a legfontosabb időszak volt a város jövőjét, mai sikerét illetően, amiben nagy érdemei vannak Nagy Józsefnek.” – mondta el Dr. Kurunczi Károly polgármester.

Nagy József később is aktív szerepet vállalt a város közéletében, amit egészen haláláig folytatott. A Mosonszentpéter Templomáért Közalapítvány elnöke és meghatározó, kitartó tagja volt. Tevékeny része volt abban, hogy az alapítvány összefogással felújította a szentpéteri templomot. – „A templom megszépítése után szívügye lett a Liget utcai Kálvária kápolna, mindent megtett, hogy az évek alatt nehézkesen gyarapodó szakrális emlék ismét a régi pompájában fogadja a látogatókat. Az volt az álma, hogy még megéri a kápolna teljes befejezését, ám az mégiscsak nagy öröm, hogy már csak az utolsó simítások vannak hátra, a munka dandárját már elvégezték” – mondta el a jtv.hu-nak neje, Nagy Józsefné Piroska néni. Betegségéig fáradhatatlanul tevékenykedett, ezt jellemzi, hogy a szentpéteri temető parkolójának problémáját is sokszor szóvá tette a különböző fórumokon, ami aztán elképzeléséivel egyezően épült fel a közelmúltban.

Nagy József a helyi Jánossomorja Társaskör Egyesület oszlopos tagjaként is részt vett a közéletben. 2004 elejétől csatlakozott a nem sokkal korábban létrehozott társasághoz. Szinte minden összejövetelen jelen volt, mindig akadt egy-egy ötlete, szava a témákhoz. Tevékeny, lelkes közreműködése jellemző volt, emlékszik Nagy Józsefre Jakabné Gruidl Teréz a társaskör elnöke. Legyen az a szervezet képviselése, beszédek, szereplés vagy fizikai munka, Józsi bácsira lehetett számítani, de a farsangi mulatságokban sem riadt vissza a bohóckodástól.

– „A város közössége nagyon fontos szerepet töltött be az életében – mondta róla lánya – szerette az itt élőket és sokat akart tenni értük. Saját élete nevelte belé azt a szemléletet, hogy mindenért tűzön-vízen át, akár nélkülözések árán is harcolt, és nem restellt újra nekifutni egy-egy nehezebb ügynek. A kitartását pedig sokszor siker koronázta.”

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-