Megmarad a hengermalom, de sajnos az eddigi rendőrlétszám is Jánossomorján – a rendőrség ellenben fokozottabb járőrözést ígért. Az is kiderült, Jánossomorja a sötét utcákért is ugyanúgy fizet, mintha verőfényes közvilágítás lenne, pedig gyakran fordul elő, hogy sötétben botorkálnak a gyalogosok. Több más mellett ezek a kérdések korbácsolták fel a hangulatot a szerdai testületi ülésen.

 

Sok téma, indulatos hozzászólások és nézetkülönbségek. Ezek jellemezték a hosszúra nyúlt szerdai testületi ülés egy-egy napirendi pontját.

A legfontosabbak között elfogadta a képviselő-testület a rendőrség beszámolóját. Nem is tehetett mást, hiszen nyilvánvaló, hogy a mosonmagyaróvári rendőrkapitányság a jövőben sem tud az eddiginél több rendőrt biztosítani városunkba. Jánossomorján a bűncselekmények száma átlagosan a 2009-es évhez viszonyítva csökkent, a vagyon ellen irányuló bűncselekmények száma viszont növekedett. Ennek alapvető oka a város átjárhatósága. Béli Ferenc rendőr alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője az ülésen, beszámolójában elmondta, hogy a jövőben fokozott ellenőrzésre számíthatnak a lakosok, ami azt jelenti, hogy heti két-három alkalommal fognak különös figyelemmel járőrözni Jánossomorja utcáin. Ennek pontos megvalósulását nem részletezte, feltételezhető, hogy mosonmagyaróvári kollégákkal kiegészülve dolgoznak majd a helyi rendőrök. Hozzátette azt is, hogy főleg az egyedül élőkre és az idősekre fognak több figyelmet fordítani. A megyei kapitányság nemrég veszélyeztetett településnek minősítette Jánossomorját.

A rendőrség létszámának problémája a nyáron merült fel, amikor két egymást követő kedden fényes nappal több családi házba törtek be, valószínűleg ugyanahhoz az elkövetői körhöz tartozó bűnözők. Ekkor a polgárőrség is jelezte, hogy a kevés rendőr miatt ők sem tudnak megfelelően együttműködni a hatósággal egy-egy esetben – várniuk kell a rendőrökre, ők pedig nem tartóztathatják fel a gyanús alakokat.

A városban hivatalosan 8 fő szolgál, ám úgy tudjuk, tényleges szolgálatot csak öten adnak, vagy átvezénylések, más településeken való segítségnyújtás miatt fordul elő, hogy sokat kell várni a rendőrre. Úgy tudjuk, az sem megoldott, hogy a nap 24 órában rendőr legyen szolgálatban a városban.

A rendőrőrs 2008 januári megnyitása előtt 22 főt és állandó rendőrőrsi és járőrszolgálatot ígért a rendőrség. Ez az átadásra 12 főre apadt, amiből akkor 9-en adtak szolgálatot. A rendőrőrs 5 fős körzeti megbízotti szolgálatot volt hivatott felváltani és a zsáktelepülésből átjáró határvárossá lett Jánossomorja megnövekedett közbiztonsági veszélyeztetettségével szembeszállni.

Az állomány mérsékelt létszámát már a városvezetés is rég kevesli: 2010 tavaszán Dr. Kurunczi Károly levélben fordult a mosonmagyaróvári parancsnoksághoz, hogy a lecsökkent létszám és az azt ennek ellenére érintő, gyakori átvezénylések miatt akad, hogy nincs elérhető rendőr Jánossomorján.

Fizetünk a sötétért

Nem meglepő, hogy Szentpéteren a Bartók, Liget, Lovarda utcák környékén sötétben botorkálnak haza az emberek, vagy hogy Pusztasomorján és Szentjánoson nemhogy a mellékutcákon, hanem a főutcán sincs közvilágítás hosszú napokig. De sötétben tapogatóztak a közvilágítás felelősségéről is a képviselők a szerdai ülésen. Az évek óta szinte rendszeresen, hosszabb-rövidebb ideig közvilágítás nélkül maradó utcák ügyében szőnyeg szélére állította volna az illetékeseket az önkormányzat, azonban, mint kiderült, ez nem könnyű feladat. Az elvben az E.on-hoz tartozó terület alvállalkozásban működik és a felelősség kérdése nem tisztán átlátható, vagy inkább jól elrejthető a rendszerben. A testületi ülésen megjelent EH-Szer Kft. képviselőjét főleg az utcai közvilágítás szakaszhibáiról és azoknak kijavításáról kérdezték a képviselők. Ebben a témában azonban egy másik cég az illetékes, ahonnan ugyanakkor nem jelent meg senki az ülésen.
A körvonalazódó helyzet több képviselőt is felháborított, főleg, mikor kiderült, a város ugyanúgy fizet a közvilágításért akkor is, ha nem égnek a lámpák az utcákon. A közvilágítás díját ugyanis a lámpatestek száma alapján, mintegy átalányosan állapítják meg. A képviselők változást sürgetnek a témában. A város ilyen esetben újra be szokta kérni a meg nem jelent szolgáltatót, hogy tisztázzák a kérdéseket. Lőrincz György alpolgármester Televíziónk azon kérdésére, hogy ismét egy évet kell-e várni, hogy beszámolóra kérjék az illetékeseket és változást csikarjanak ki az ügyben, az alpolgármester elmondta, szorgalmazza a következő ülésen, hogy minél hamarabb tisztázza a helyzetet a város.

A Magyar Telekom Zrt. munkatársának pedig az alacsony Internet-sávszélesség miatti problémákat vetették fel a képviselők. A közeljövőben azonban városunkban semmilyen fejlesztésre nincsen lehetősége és elegendő forrása a Magyar Telekomnak.

Két malomban őröltek

Nehezen született döntés a Szórády-malom ügyében, amit a tulajdonos Zuma Kft. ajándékként ajánlott fel az önkormányzat részére. A testület hosszas vita után végül elfogadta az ajánlott szerződésben foglaltakat, így a még álló malom épülete a körülötte lévő mintegy kétezer négyzetméteres területtel együtt az önkormányzat tulajdonába került. A főépület előtt álló, és ahhoz folyosóval kapcsolt gépház, a raktárak és a melléképületek, valamint a megmaradó területet  elbontatja a tulajdonos és kereskedelmi-szolgáltatói célokra árulja majd. Kurunczi Károly polgármester elmondta, hogy az így önkormányzati tulajdonba kerülő malom felújítását nem tervezik a jövőben, csak egy általános állagmegóvásra lesz szükség, ami nem fog az önkormányzatnak jelentős pluszkiadást jelenteni. Hozzátette, hogy a csaknem százéves épület a város egyik jelképe, ezért az önkormányzat semmiképpen nem engedte volna lebontani az egykori malom épületét.

Új aljegyző

A képviselő-testület ülésén az új aljegyző személyéről is döntöttek. A négy beérkezett pályázat közül a képviselők egyhangú döntéssel szavazták meg Dr. Péntek Tímea Ilonát a poszt betöltésére, aki eddig mint igazgatási osztályvezető dolgozott a hivatalban.

Célzottabb támogatás jövőre?

Döntés született a Bursa Hungarica ösztöndíjak odaítélésének módjáról is, vagyis hogy miként csatlakozzon az ösztöndíjrendszerhez a város. Az önkormányzat az A típusú, vagyis a már felsőoktatásban tanuló igénylőket támogatja majd idén, a B típusúakat nem. Ez azokat a diákokat takarja, akik még középiskolások, és leendő főiskolai tanulmányukhoz igénylik a támogatást. Ilyen esetben ezt több évre kapták meg a diákok az ösztöndíj-rendszer szabályai szerint. A jelenlegi B-típusú támogatást kapók természetesen ezen túl is részesülnek az ösztöndíjban, ám a középiskolások már csak mint felsőoktatási hallgatók pályázhatnak, immár évenként.

Az önkormányzat által odaítélt összeget az állam maximum ötezer forintig megduplázza. Az eddigi városi gyakorlat szerint ezért mindig 5000 forintot ítélt meg egységesen a diákoknak Jánossomorja Önkormányzata. Az eddigi években átlagosan 40-50 tanuló nyert ösztöndíjat Jánossomorjától. Az városvezetés 2,4 millió forintot különített már el erre a célra, az idei pályázókról ősz második felében dönt az önkormányzat. Felmerült az ötlet, hogy jövőre más megoldással adják oda a diákoknak ezt a pénzt, mégpedig úgy, hogy azzal szorgalmazzák a fiatalok helyben maradását.

Döntöttek a képviselők továbbá arról, hogy az önkormányzat 220 ezer forinttal támogatta a Társaskör kiadványát, amiben a régen Jánossomorján élő híres embereket kutatják fel.

Petz Brigitta – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-