Száraz Erzsébet Jánossomorja új tiszteletbeli polgára. Idén e címet a testvér-települési kapcsolatok építéséért ítéltek oda a nagyfödémesi művelődés-szervezőnek. A díjat a Városi Napok keretében adták át.

 

A díjazott a Nagyfödémes és Jánossomorja közötti kulturális és baráti kapcsolatok meghatározó alakja. A művelődési ház igazgatójaként összefogta, szervezte a két település kulturális csoportjainak rendszeres fellépéseit, kiváló együttműködést alakított ki a jánossomorjai intézményekkel, civil szervezetekkel, amikből azóta igazi barátságok fejlődtek ki.

Száraz Erzsébet meghatódottan köszönte meg a kitüntetést, amit csütörtökön, ünnepi testületi ülés keretében vett át Jánossomorján, a művelődési házban. Mint mondta, óriási meglepetés volt számára az elismerés, különösen azért, mert még sokan megérdemelnék ezt Nagyfödémesen. Öröm számára, hogy az önkormányzati és egyesületi szintek mellett baráti kapcsolatok is kialakultak a két település között.

A kitelepítéssel történelmileg is összefonódott két település kapcsolata 1999-ben indult, a nyugdíjasklub látogatásával. Száraz Erzsébet is ott kezdte építő munkáját, amit azóta is folytat, sok nagyfödémesivel együtt. A 2004-től indult testvértelepülési együttműködés azóta az önkormányzati látogatásokon túl közös pályázatokat, civil együttműködéseket is eredményezett. Száraz Erzsébetet a helyi társaskör jelölte a tiszteletbeli polgári címre.

A díszoklevelet és emlékérmet átadó Dr. Kurunczi Károly hangsúlyozta, Száraz Erzsébet különleges tulajdonsága, hogy maga köré tudja gyűjteni és lelkesíteni, összefogni a nagyfödémesieket, és ennek köszönhető, hogy rengeteg nagy sikerül produkciónak tapsolhattak már a jánossomorjaiak, és kaphattak tapsokat nagyfödémesen is helyi csoportjaink.

Az új tiszteletbeli polgárt a helyi Boloct színtársulat és a Donyecz István, a zeneiskola tanára köszöntötte műsorával.

Száraz Erzsébet, leánykori nevén Manczal Erzsébet 1955-ben született Pozsonyban. Nagyfödémesen lakik, férje Száraz Pál építész – író. A CSEMADOK magyar egyesület régi tagja, 2002-től a helyi szervezet elnöke, 2008-tól az országos választmány tagja. ’86-tól  nagyfödémesi kulturális központ vezetője. Sokat tett a magyar nyelv és a hagyományok ápolásáért, a szlovákiai magyar alkotók népszerűsítéséért. Több nagyfödémesi művészeti csoport megalakítása fűződik a nevéhez. Számos kitüntetés birtokosa, közöttük a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Miniszterének emlékérmével.

Idén díszpolgári kitüntetést nem adott át a város.

HT

-hirdetés- -hirdetés-