Ötvenegy fővel növekedett az Aranykapu Óvoda létszáma az idei évkezdéskor. A gyerekek között a sajátos nevelést igénylők száma is emelkedett. Ennek ellenére minden olyan kisgyereknek sikerült elhelyezést biztosítani, akinek a szülői felügyelete nem megoldott.

 

A tavalyi év októberében öt, az idei évben már tizenegy sajátos nevelést igénylő kisgyermek jár az óvoda öt tagintézményébe. Közéjük tartoznak a tanulási és viselkedési nehézségekkel küzdők, de például a hallássérültek is. Az óvodába jelenleg összesen kétszáznegyvenkét kisgyerek jár, közülük tizenegy igényel kiemelt odafigyelést. Nehézség továbbá az is, hogy ők különböző mértékű problémákkal küzdenek, így van aki két főnek, de van aki háromnak számít csoportlétszámban. A sajátos nevelést igénylők ellátása pedig most már mindhárom településrészen megoldott, a szakemberek itt helyben állnak rendelkezésre.

Mint ahogy azt Schwartzné Varga Mónika az Aranykapu Óvoda vezetője elmondta, ilyen kisgyerekek harminc évvel ezelőtt is voltak, csak akkor még nem mondták azt, hogy ők sajátos nevelési igényűek. Akkor azt mondták, hogy kicsit nehezebben tanulnak, nehezebben alkalmazkodnak, tehát problémásabb gyerekek. Manapság már mindenféle orvosi vizsgálattal, szakvéleménnyel támasztják alá, a sajátos nevelési igényt. Hozzátette: -„Nagyon örvendetes, hogy most már itt helyben van szakorvos, aki a gyerekekkel foglalkozik, könnyebbség így a szülőknek, hogy nem kell Mosonmagyaróvárra hordani a gyerekeket.”

A központi óvodában összesen százegy kisgyereknek biztosítottak elhelyezést, közülük tizenegy igényel kiemelt figyelmet. A péteri óvodában hetvenkét kisgyerekkel foglalkoznak, közülük hat sajátos nevelési igényű. A somorjai tagintézményben pedig huszonnégy gyerekkel dolgoznak, sajátos nevelési igényűek nélkül. Érdekesség, hogy a várbalogi oviba húsz kisgyerek jár, közülük azonban kilenc jánosi. Újrónafőn pedig huszonhat kisgyerek jár óvodába. A megnövekedett létszám azonban több óvónőt nem, de sokkal több türelmet és toleranciát igényel, mind az óvónőktől, mind pedig a gyerekektől.

Petz Brigitta

 

-hirdetés- -hirdetés-