Kigyulladt az Agro-Wirt Kft helyi telepe, legalábbis elméletben. Az önkéntes tűzoltók évenként rendeznek oltási gyakorlatot, egy-egy helyi gyár telephelyén. Az idei akcióra több közeli település tűzoltóit is meghívták.

 

Hangos szirénázásra figyelhettek fel csütörtökön hatkor a jánossomorjaiak. Négy tűzoltóautó robogott végig a főutcán, egészen az Agro-wirt Kft telepéig. Az egyik gabonatároló hangárban kitört tűzhöz érkeztek a tűzoltók és két oldalról kezdték meg a lángok oltását. Körülhatárolták a képzeletbeli tüzet, felmérték, mit kell és lehet megmenteni, és mit kell veszni hagyni, hogy minél jobban védhessék az óvható értékeket.

Sallai Péter a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, korábbi mosonmagyaróvári tűzoltóparancsnok kiválóra értékelte a látottakat. Ha igazi tűz lett volna, akkor a hivatásos állomány már úgy érkezett volna ide, hogy a helyiek előkészítették az oltás, megkezdték a fontosabb teendőket.

A megyei katasztrófavédelem által szervezett gyakorlat célja, hogy tisztában legyenek az önkéntes egyesületek felszerelésével, hatékonyságával. Az önkéntesek pedig így felkészülhetnek arra, hogy minél gyorsabban avatkozhassanak be éles helyzetben. Kránitz József a helyi önkéntesek parancsnoka is elégedett volt a gyakorlattal. Népes csapat dolgozott, összehangoltan, nyugodtan. Sikerült felmérni a telep sajátságait, amik oltás közben befolyásolhatják a munkát.
A gyakorlatot minden évben megrendezik, mindig más helyi üzem területén. Idén a raktár épültek volt a téma. A csütörtöki helyszínen például többszáz vagonnyi gabona védelméről kell gondoskodni.
Ez a fajta gyakorlat egyedülálló az országban, csak megyénkben szervez ilyet a katasztrófavédelem. Idén nem csak a jánossomorjaiak dolgoztak: mosonszolnoki és a Rajka melletti szlovák Oroszvár tűzoltói is részt vettek az oltásban. A segítségnyújtásra már éles helyzetben is több példa akadt, nemcsak a két magyarországi egyesület között. Korábban Rusovcén egy istállótűzhöz ment oltani a mosonszolnoki egység. Ezért is fontos a közös felkészülés.

A felszerelésekkel is elégedett volt a megyei katasztrófavédelem. Bár az önkéntesek járművei finoman szólva is már kiállták az idő próbáját, az 1997-ben indult gyakorlatsorozat kezdetein jóval szerényebb körülmények között olthattak csak a mára sokkal felkészültebb önkéntes tűzoltók. A jánossomorjai egyesület idén 400 ezer forintos támogatást nyert a megyei katasztrófavédelemtől, amit működésükre és a felszerelésre fordíthatnak.

Hauptmann Tamás

 

-hirdetés- -hirdetés-