A város költségvetése az előirányzatok szerint alakul, ezt állapíthatta meg a képviselő-testület a csütörtöki ülésen, ahol a féléves költségvetést is tárgyalták a képviselők. Mind a kiadások, mind a bevételek az éves terv nagyjából felét érik el: A város 1 milliárd 196 milliós idei tervezett kiadási és bevételi főösszege 594 milliós féléves teljesítésen áll.

 

A féléves 25 millió forintra tervezett gépjármű-adóból 3 millióval kevesebb érkezett be. A 186 millió forintos iparűzési adóbevétellel elégedett a pénzügyi bizottság, mivel ez nem veszélyezteti a város év végi, 390 milliós iparűzési adóbevételi tervét. A polgármester kiemelte, a költségvetés biztos gazdálkodást mutat, ám a szeptemberben befolyó, második félévi adók után alkotható csak tisztább kép arról, hogy milyen mértékű pénzmaradvánnyal zárhatja az évet a város.

A testületi ülésen az iskola és óvoda évkezdésre való felkészülését is tárgyalták. Mindkét intézmény felkészülve indult az évnek. A hiányázások leküzdése nem sikerült teljes mértékben a tavalyi tanévben, annak ellenére, hogy évek óta igyekszik lépéseket tenni azért az iskola. Egy-egy diák különlegesen kirívó, mulasztott órája emeli meg az egy főre lebontott statisztikát, volt diák, aki több mint 700, és olyan is, aki több mint 500 órát hiányzott. Ők idéntől már magántanulóként folytatják a tanulmányokat.

A pár éve még 600 tanulós iskolába mára 480-an járnak, egyenetlenek az osztálylétszámok és egy tanárra kilenc diák jut. Ezek az adatok szintén az összevonás szükségességét mutatják, állapította meg Luka János képviselő és Bella Zsolt igazgató.

HT

-hirdetés- -hirdetés-