Új világot fedezett fel sok jánossomorjai kisgyerek: 70 elsős hódította meg az iskolapadokat hétfőn reggel. Az intézményben valamivel több az elsősök száma, mint tavaly, ám jóval kevesebb, mint ahány gyereket vártak még tavasszal.

 

Mindkét iskolában az első becsöngetés után üdvözölték az új elsősöket és búcsúztatták a nyári szünidőt az idősebb tanulók. Szenjánoson az elsősök Vangelis az 1492 című filmhez írt zenéjére vonultak be a térre, a szülők és iskolatársak közé, ahol versekbe és prózába burkolt tanácsok várták őket. A nagyok kis kitűzővel avatták fel az elsősöket.
(Az ünnepséget megnézhetik Videótárunkban!)

A központi iskolában 55 elsős kezdi az évet két osztályban, Szentpéteren 15-en ültek be most elsőként a padokba. Ez a 68-as lélekszám persze több, mint a tavalyi 65, ám kevesebb annál, mint ahány diákra számítottak a tavaszi beiratkozások, az óvodai végzős létszámok alapján, mondta el Bella Zsolt igazgató. – „Megint néhány tanulóval csökkent a létszámunk, pedig az előrejelzés szerint már második éve bővülnünk kellett volna. Sok gyereket visszatartottak az óvodába a szakemberek vagy a szülők, ám sokan máshol kezdik az évet. Nem kevesen költöznek, de van olyan is, aki itt él, ám Mosonmagyaróváron folytatja az iskolát. A 11 újrónafői ovis pedig egy kivételével Mosonszolnokra jár iskolába mától. Az ottani iskola is legalább olyan jó szolgáltatásokat nyújt, mint a miénk.”

Egyenetlen osztályok

A tavalyi 496 helyett ma reggel 485-en vonultak első csengőszóra az osztályokba összesen a két iskolában. A Szentjánosi alsóba 181, a felsőbe 169 diák jár, Szentpéterre összesen 135 diák érkezett a várt 137 helyett. A létszámok azonban még változhatnak, nagyjából jövő hétre válik el, ténylegesen hányan kezdik el az évet Jánossomorján. Ez mindenképpen kevesebb normatívát jelent, ám a probléma igazán az egyenetlen osztálylétszámokban jelentkezik, Akad olyan osztály, ahol 10-en vannak, és olyan is, ahol 24-en. Ez megnehezíti a pedagógusok munkáját és a diákokét is, mondta Bella Zsolt. A tervezett összevonással többek között ezeket a gondokat is áthidalnák.

Azzal az összevonással, ami jelenleg iparvágányon vesztegel. Kivár ugyanis az önkormányzat, egyrészt a megfelelő pályázatok hiányában, másrészt pedig a még képlékeny közoktatási változások miatt. – „Ősszel tárgyalja a parlament az új köznevelési törvényt, amiből egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy nagyobb szerepet vállal az állam az iskolák működtetésében. Hogy mennyit, az még kérdéses, a teljes állami kézbe kerülés is szóba került. A szülőket is tájékoztattam erről a helyzetről, mondván, amíg nem tudunk biztosat, addig is végezzük a feladatainkat úgy, ahogy korábban, mást nem tehetünk. Annyi azonban biztos, két-három évig nem lesz költözés.” – mondta el Nemes Csaba tagiskola-igazgató

Új segédeszközök

Az eszközök terén azonban örömhírekkel indult az év. A 2007-ben megnyert interaktív táblák nem éppen kevés késéssel, de a tavalyi év utolsó tanítási napján megérkeztek, és mára már üzembe is álltak. Hamarosan már a gyerekeknek és a tanítóknak is élvezetesebbé, szemléletesebbé tehetik a tanulást. A 12 digitális táblából 5 került Péterre, 8 pedig Jánosra.

A kémiai labor is új eszközökkel gazdagodott. Nagyfödémes városunkkal közösen pályázott vízminőség-ellenőrző iskolai vizsgálóeszközökre, és sikerrel járt. Az Uniós program keretében 6.2 millió forintnyi eszközhöz jutott a jánossomorjai iskola, amik között vízvizsgáló laborkészülék, új mikroszkópok, laboreszközök és különleges tárolódobozok is vannak.

A számítógép-parkok is megújultak. Szentjánoson 20 géppel egy teljesen új terem áll napokon belül a diákok szolgálatára, Péteren 17 új gép váltotta le a már elavult eszközöket.

HT

 

-hirdetés- -hirdetés-