Kedden további két betörést kíséreltek meg Jánossomorján. A szentpéteri főutcán álló családi házból egy laptopot vittek el, egy Arany János utcai háznál pedig sikertelenül próbálkoztak a tettesek. A mosonmagyaróvári kapitányság fokozottabb rendőri jelenlétet ígér.

 

A Bajcsy-Zsilinszky utca egyik, lovardát üzemeltető lakosának családi házába törtek be ismeretlenek. Itt az udvari pinceablakot belökve jutottak a házba, ahonnan egy laptopot vittek el. A betörőket megzavarhatták, mert mást nem hoztak el a házból. Megzavarhatták a betörni szándékozókat az Arany János utcában is, ahol a hátsó teraszon sáros lábnyomokat és ajtófeszegetés nyomait vették észre a hazaérkező lakók. Mindkét eset kedden késő délelőtt vagy kora délután történt. Mint arról beszámoltunk, aznap a Felső Lókert utcában is betörtek egy családi házba. Egy héttel korábban a Liget utcában jutottak be hasonló módon két lakásba az elkövetők. Mindenhonnan készpénzt, ékszert és műszaki cikkeket vittek el, az öt betöréses lopás során összesen több mint kétmillió forint értéket vittek magukkal a tettesek.
Babos László, a mosonmagyaróvári rendőrkapitányság parancsnokhelyettese a jtv.hu-nak megerősítette, a nyomozás keretén belül kiemelten vizsgálják a sorozatjelleget. A parancsnokság fokozottabb rendőri jelenlétet is ígért Jánossomorján. „Bizton számíthat a lakosság arra, hogy ezt a területet jobban védjük majd az újabb betörésekkel szemben. Növeljük a közterületi jelenlétet, a rendőrőrs munkatársainak fő feladata, hogy a sorozat folytatásának gátat szabjunk.”

A lakosság segítségére, információira is nagy szüksége van a rendőröknek. Gyanúsak lehet az utcán sétáló árusok, idegenek, a lassan, látszólag céltalanul közlekedő vagy épp várakozó autók. Nagyon lényeges, hogy aki ilyen gyanús alakokat lát, azonnal értesítse a rendőrséget, hogy az őrs munkatársai még a helyszínen ellenőrizhessék a személyeket. – „Lényeges természetesen, hogy jegyezzék meg az autók rendszámát, az arcokat, minél pontosabb leírást adhassanak a hatóságnak. A legfontosabb azonban az azonnali reagálás, hogy még a területen csípjük el az esetleges elkövetőket, rosszban sántikálókat.” – mondta a kapitányhelyettes.

Csak jánossomorján merült fel ez a probléma, a környező településeken nem történtek betörések. A rendőrök vizsgálják az utazó bűnözök és a helyi elkövetők lehetőségét is.

A polgárőrség is megerősítette a járőrszolgálatokat múlt kedd óta, így nem csak a hétvégére, hanem a hétköznapokra is sokkal jobban koncentrálnak, bár létszámuk nem teszi lehetővé az állandó utcai cirkálást. Németh László az egyesület elnöke elmondta, 37 fő az állományuk jelenleg, de várják az új tagokat, akikre nagy szükség van, mint azt ez az eset is mutatja.
A polgárőrség vezetője elmondta, akadályozza még a munkájukat, hogy kicsi a jogköre a polgárőröknek. – „Feltartóztathatjuk ugyan a gyanús alakokat, ám többet nem tehetünk, meg kell várnunk a rendőröket. Mivel nagy a területük, előfordul, hogy hosszú ideig nem tudnak jönni.” Úgy tudjuk, a helyi őrs létszáma jelenleg öt fő, ami a nagy illetékességi terület és a többször előforduló átvezénylésekkel együtt sokszor teszi fontossá a polgárőrség és a településőr munkáját.
A polgárőrség vezetője hozzátette, a régóta beszédtémául szolgáló kamerarendszer fontossága is kiviláglik ennél az esetnél. A város főbb csomópontjaira illetve a kivezető utakhoz felállított rögzítő berendezéssel könnyebb lenne az elkövetők nyomára akadni.

HT

-hirdetés- -hirdetés-