A pályaszakasz komoly fejlesztésével észak-déli tranzitfolyosót nyitna a GYSEV, ami magában foglalja a jánossomorjai vonalat is. A teher- és személyszállítás egyaránt nagy szerepet kap a társaság terveiben.

 

Csökkenhet a nyugalom, és zöld felirat kerülhet a mosatni kék helyére a jánossomorjai vasútállomáson a decemberi menetrendváltozással. Ekkortól ugyanis már a GYSEV Zrt. működteti a Rajka – Hegyeshalom –Csorna – Porpác vonalat a MÁV helyett. A cég az átvétellel villamosítást is ígér a vonalra. Az elektromos hálózatot Uniós pályázat segítségével, 2015-ig építenék ki. A pályát és a biztosító berendezéseket is fejlesztenék, ami összességében jelentősen gyorsabbá, környezetbarátabbá, csendesebbé és olcsóbbá teheti a vasúti közlekedést.

Állami döntés szerint e szakasszal együtt még további négy, nyugati régióban fekvő vonal, összesen 214 kilométer kerül át a GYSEV-hez. A mi vonalunk mellett a Szombathely – Porpác, a Szombathely – Kőszeg, Szombathely – Zalaszentiván és Körmend – Zalalövő szakasz is működetőt vált.

Ezzel a vasúttársaság egy Prágától Pozsonyon át egészen a horvát kikötőkig nyúló, szak-déli korridort alakíthat ki. Egymillió tonna árút terelnének a közútról a vasútra, nem mellékesen tehermentesítve ezzel a közutat, például a 86-os főutat. A társaság jelenlegi hálózata nem kerüli el a magas hegyeket, ám a a hegyeshalmi vonal megszerzésével már olcsóbb, gyorsabb utat is biztosíthat szerelvényeinek a cég.

A fejlesztés a személyszállítást is érinti. Az eddig többször fenyegető vonalbezárás biztosan kikerült a tervekből. Szűcs Viktória, a GYSEV Zrt. kommunikációs munkatársa elmondta, a következő időszak mindenképpen a fejlesztésről szól. –„Ha ez a korridor létrejön, a tulajdonosnak, vagyis az államnak, a GYSEV-nek és a lakosságnak is érdeke, hogy ezek a vonalak megmaradjanak és a személyszállítás is folyamatos maradjon. Vagyis álláspontunk szerint érdemes hosszú távon gondolkodni e szakaszokon.”

A GYSEV szeretne minél több utast a vasútra csábítani, felülvizsgálják a menetrendet a praktikusabb vonatközlekedés érdekében, sűrítenék a járatokat, erősítenék a regionális közlekedést. A társaság a változás kapcsán azt is kijelentette, hogy egy helyi vasúti dolgozónak sem kell tartania a leépítéstől.

HT

-hirdetés- -hirdetés-