Negyvenfős csapattal kerülte meg múlt hétvégén a Fertő-tavat a Társaskör Kerékpáros Klubja. A túrán összesen 200 kilométert kerekeztek a július elsején, pénteken reggel Jánossomorjáról induló, és hétfőn délután oda is érkező bringások.

 

Az első etapban Fertődig jutottak a jánossomorjai bringások. Ezen a szakaszon az Ilmitz környéki szikes tavak élővilágától és az embert próbáló szembeszéltől gyökerezhetett földbe a tagok kereke. A helyi értékekben való elmélyülést egy ilmitzi pincelátogatás is segítette, ahol az e területen divatos kései szüretelésű és jégborokkal ismerkedhetett meg a társaság egy helyi gazda és magyar dolgozói jóvoltából.

A második napon a tó déli oldalát szegélyező, végeláthatatlan nádasok látványa kísérte a kerekeseket. Itt a Fertőbozon emelt kilátó és a fertőrákosi kőfejtő emelkedője késztette sétára a társaság jó részét. A lecsapó vihart és kitartó esőt kormányhosszal megelőzve érkeztek a túrázók a második szálláshelyre, a ruszti kikötőbe. Bár a strandolás ellen hathatós érveket szolgáltatott a rossz idő, a város pincéinek és gyönyörű belvárosának minőségellenőrzésétől nem rettentett el sokakat.

Harmadnapon Neusiedelig csúsztak, úsztak, cuppogtak, raftingoltak a jánossomorjai bringások, mivel a sokkal inkább emelkedős, mint lejtős szakaszon már nem sikerült kisiklani a szürke esőfelhők markából. Az utolsó szálláshelyen aztán grillezéssel és kellemes hangulatú estével ünnepelték a harmadik negyed megúszását vízbiciklizőink.

Az utolsó napon még egyszer megkísérelték a strandolást a tagok, ám a podesdorfi plázson csak a szörfösök és kite-osok látványában merülhettek el, a szeles, rossz idő kitartó társasága miatt. Jellemzően a nap már a podesdorfi szőlők között hazafelé kerekezőkre rákacsintott, és hazáig kísérte a társaságot.

A biciklis klub minden évben egy nagyobb túrát szervez, tavaly a Balatonon voltak, a Fertő-tavat most másodszor kerülték meg. Az idei azonban nem a teljesítményről szólt, a tópart látványosságai és a pihenés is szerepet kapott a programban. De így is bőven akadtak embert próbáló szakaszok a pedálozóknak. Jakab Tibor a klub egyik vezetője elmondta, nem volt egyszerű az útvonal és a terep kiválasztása, mert a negyven fő életkorban, fizikailag is vegyes volt. Ezért igyekeztek inkább a pihenésre és a látnivalókra fókuszálni. Akadtak azonban nehéz szakaszok, az emelkedők és a szembeszél is próbára tette a csapatot az út során többször. A legtöbb túrán részt vevő alapcsapat mellett hat-nyolc új ember tartott a kerekesekkel most.

A társaskör kerékpáros klubja őszig havonta tart egynapos túrákat a környék látványosságait, helytörténeti kincseit is érintve, ezekhez bárki csatlakozhat.

HT

 

-hirdetés- -hirdetés-