Németországi otthonában vehette át a kitelepített németek összefogásáért elnyert emlékhíd kitüntetést Elisabeth Neuberger-Schneider asszony, a hagyományos látogatást tevő jánossomorjai delegációtól. A kitüntetést tavaly decemberben ítélte oda Elisabeth asszonynak a Német Nemzetiségi Önkormányzat a tőlünk kitelepített német ajkúakért végzett évtizedes munkát díjazva ezzel.

 

A kitelepítés 65. évfordulójára látogatott Neuhasuenbe a német önkormányzat és a helyi fúvószenekar június 26-án. Itt koncerttel és misével is emlékeztek az 1946-ban kitelepített 4100 mosonszentpéteri és mosonszentjánosi lakosra.

Az ünnepi vacsorán adták át az előzötteket összefogó díjazottnak a kitüntetést. Elisabeth asszonyt Neuhausen polgármestere is köszöntötte ez alkalomból és a település lakói nevében megköszönte a kapocsőrző munkát. Kiemelte, sok Elisabeth asszonyhoz hasonló ember hasonlóan rendíthetetlen munkája kellett ahhoz, hogy mára az Unión belüli egységben élhessenek Európa lakói, ezen belül az elszakított családok. A kitüntetett a Kék nefelejcs című magyar dal eléneklésével köszönte meg a kitüntetéseket és a közösség támogatását.
A jánossomorjai német nemzetiségi önkormányzat koszorút is adományozott Neuhasennek, azokra a kitelepítettekre való emlékezésül, akik már elhunytak.

Az emlékhíd kitüntetést Elisabeth Neuberger-Schneider asszony decemberben nyerte el. A Neuhausenben élő díjazott nem lehetett jelen a városi átadó ünnepségen. A kitelepített németekkel való viszony ápolásáért járó díjat három éve alapították. Eddig egy alkalommal adták át: 2008-ban Wennesz Károly és Rudolf Kleiner vehette át az emlékhidat.

A németországi út során Illingeben is felléptek a pázmándfalui mazsorettekkel kiegészült jánossomorjai fúvósok. A Stuttgart melletti településsel évek óta baráti kapcsolatot ápol a zenekar és a német nemzetiségi önkormányzat. Most a nagyszabású, az első söröshordó csapra verését ünneplő Kelterfesten zenéltek fúvósaink, itt több más német fúvószenekarral közösen játszottak a fesztivál közönségének.

HT

-hirdetés- -hirdetés-