A biotermékek és az ökológiai gazdálkodás fontosságára szeretnék felhívni az emberek figyelmét az immár ötödik éve sikeres országos bionappal. Régiónkban a hanságligeti Hipp Kft. adott otthont a rendezvénynek, ahol az érdeklődők saját szemükkel láthatták, hogyan dolgozik az ökogazda, hogy készül, és honnan kerülnek az asztalukra a biotermékek.

 

Kóstolhattak, kérdezhettek, de az ökogazdaságok életébe is betekinthettek, sőt a Hipp Kft. biogazdaságát is megnézhették az érdeklődők a Magyar Biokultúra Szövetség, a Nyugat-Dunántúli Biokultúra Egyesület és a Hipp Kft. közös rendezvényén vasárnap. A látogatók érdekes előadásokat is hallhattak, többek között a bioélelmiszerek vidékfejlesztő szerepéről, valamint az ökológiai termékek biztonságáról. De végigkóstolhatták a kiállítók termékeit, később pedig a bioebédet is elfogyaszthatták. De az igazi ínyenceknek biosört és biobort is kínáltak a kiállítók.

A rendezvényen a kulturális szórakozás sem maradt el: fellépett a jánossomorjai Tititá néptánc együttes felnőtt és gyerek csoportja is, kézműves foglalkozások is várták az érdeklődőket. Délután pedig a Jánossmorja Rascals baseball csapat is bemutatkozott.
A Nyugat-Dunántúli Biokultúra Egyesület célja, hogy az ilyen rendezvényekkel felhívják az emberek figyelmét a biogazdálkodás fontosságára. Magyarországon még gyerekcipőben jár a gazdálkodásnak ez a formája, de a jövőben meghatározó lesz e termelési irány. Olyan gazdálkodási stratégia megteremtésére a cél, ami mindenekelőtt biztonságos és egészséges élelmiszert állít elő, főként hazai fogyasztásra. A Hipp Kft. számára különösen fontos az élelmiszerbiztonság, hiszen gyermekeknek készíti termékeit. A szakemberek az ökogazdaságok környezetvédő, munkahelyteremtő, de leginkább egészséges élelmiszer előállító szerepére hívnák fel az emberek figyelmét.

– „A hagyományokra kell felépítenünk a gazdálkodás rendszerét, ahol az egyes elemek összhangja valósul meg. Ezt nevezzük biogazdálkodásnak. Maga a rendszer kell, hogy garantálja az egészséges termék előállítást, hiszen sokszor mire megvizsgáljuk a zöldségeket, hogy egészséges-e, addigra már el is fogyasztottuk. Ezért kell egy olyan rendszer, amiből biztonságos, egészséges élelmiszer kerül ki.„– mondta el dr. Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Hazánkban a biogazdaságok aránya mindössze két százalék, akik iparszerűen gazdálkodnak, nem értik, hogyan lehet életképes egy ökogazda. Dr. Roszik Péter a Nyugat-Dunántúli Biokultúra Egyesület elnöke elmondta: -„Sokan kigúnyolják a biogazdákat, nem értik, hogyan tudják megoldani növényvédőszer nélkül a termelést. Azt mondják, éjjel permeteznek, pedig ez nem igaz, egyszerűen csak olyan a gazdasági rendszerük, ami a megelőzésre alapul.”

Hazánkban pedig ehhez minden feltétel adott lenne. Közvetlen környezetünkben, Jánossomorján is tapasztalhattuk az intenzív mezőgazdaság negatív hatását: ivóvízkészletünk veszélyeztetetté vált a túlzott műtrágya használat miatt. Ez is intő jel, hogy szemléletváltásra van szükség a magyar mezőgazdaságban.
Az is igaz azonban, hogy az ökológiai gazdálkodásból származó termékek hazánkban még jóval drágábbak a hagyományos élelmiszereknél. A jövőben az egész gazdasági rendszer átalakítására van szükség ahhoz, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a bioélelmiszereket.

Azt pedig, hogy valójában bioterméket vásároltunk-e, nagyon könnyű megállapítani. A gazdálkodók ugyanis csak a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft által ellenőrzött termékükre tehetik a bio vagy öko jelzőt.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-