A rendezvényen a kulturális szórakozás sem maradt el: fellépett a jánossomorjai Tititá néptánc együttes felnőtt és gyerek csoportja is, kézműves foglalkozások is várták az érdeklődőket. Délután pedig a Jánossmorja Rascals baseball csapat is bemutatkozott.
A Nyugat-Dunántúli Biokultúra Egyesület célja, hogy az ilyen rendezvényekkel felhívják az emberek figyelmét a biogazdálkodás fontosságára. Magyarországon még gyerekcipőben jár a gazdálkodásnak ez a formája, de a jövőben meghatározó lesz e termelési irány. Olyan gazdálkodási stratégia megteremtésére a cél, ami mindenekelőtt biztonságos és egészséges élelmiszert állít elő, főként hazai fogyasztásra. A Hipp Kft. számára különösen fontos az élelmiszerbiztonság, hiszen gyermekeknek készíti termékeit. A szakemberek az ökogazdaságok környezetvédő, munkahelyteremtő, de leginkább egészséges élelmiszer előállító szerepére hívnák fel az emberek figyelmét.
– „A hagyományokra kell felépítenünk a gazdálkodás rendszerét, ahol az egyes elemek összhangja valósul meg. Ezt nevezzük biogazdálkodásnak. Maga a rendszer kell, hogy garantálja az egészséges termék előállítást, hiszen sokszor mire megvizsgáljuk a zöldségeket, hogy egészséges-e, addigra már el is fogyasztottuk. Ezért kell egy olyan rendszer, amiből biztonságos, egészséges élelmiszer kerül ki.„– mondta el dr. Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.
Hazánkban a biogazdaságok aránya mindössze két százalék, akik iparszerűen gazdálkodnak, nem értik, hogyan lehet életképes egy ökogazda. Dr. Roszik Péter a Nyugat-Dunántúli Biokultúra Egyesület elnöke elmondta: -„Sokan kigúnyolják a biogazdákat, nem értik, hogyan tudják megoldani növényvédőszer nélkül a termelést. Azt mondják, éjjel permeteznek, pedig ez nem igaz, egyszerűen csak olyan a gazdasági rendszerük, ami a megelőzésre alapul.”
Hazánkban pedig ehhez minden feltétel adott lenne. Közvetlen környezetünkben, Jánossomorján is tapasztalhattuk az intenzív mezőgazdaság negatív hatását: ivóvízkészletünk veszélyeztetetté vált a túlzott műtrágya használat miatt. Ez is intő jel, hogy szemléletváltásra van szükség a magyar mezőgazdaságban.
Az is igaz azonban, hogy az ökológiai gazdálkodásból származó termékek hazánkban még jóval drágábbak a hagyományos élelmiszereknél. A jövőben az egész gazdasági rendszer átalakítására van szükség ahhoz, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a bioélelmiszereket.
Azt pedig, hogy valójában bioterméket vásároltunk-e, nagyon könnyű megállapítani. A gazdálkodók ugyanis csak a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft által ellenőrzött termékükre tehetik a bio vagy öko jelzőt.
Petz Brigitta