Remélhetőleg elűzték a betegséget és meghozták a szerencsét a Szent Iván éjszakáján összegyűlő jánossomorjaiak. A Tititá Néptánccsoport és a Társaskör kerékpáros klubja idén közösen rendezte a táncházzal és éjszakai lámpás biciklizéssel egybekötött ünnepséget.

 

Péntek este először a hagyományőrző tűzugrás, majd a Tititá néptánc együttes táncháza mozgatta meg a Szent Iván éjszakáját ünneplőket, a Művelődési Ház udvarán. Szent Iván éjszakája a nap és a fény diadalának ünnepe, a tűzgyújtás pedig a termékenységet, a termés bőségét szimbolizálja.. A pogány hagyomány szerint, aki átugorja a tüzet ezen az estén, sokáig megőrzi az egészségét, ha pedig párjával teszi ezt, örökre együtt maradnak. A régiek hiedelme szerint olyan csodálatos éjszaka ez, amikor szinte bármi megtörténhet.

A talpalávalót a Serény Magyarok népzenekar húzta, de persze a helyi nyugdíjasklub dalai sem maradtak el. Később aztán már nem ugrásra, annál inkább szalonnasütésre használták a tüzet: igazi piknikhangulat alakult ki a parázs körül. Még a messzebbről érkezőknek is különleges hangulatot teremtett a rendezvény.

A nyári napforduló hagyománya egy újabb szokással is kiegészült: a Társaskör Egyesület Kerékpáros Klubja késő esti, lámpás tekerésre invitálta a vállalkozó kedvűeket, körbekerekezve Jánossomorját. „A régi szokások szerint égő fáklyákkal járták körbe a földeket- igaz, akkor még nem biciklivel- úgy tartotta a hagyomány, hogy ezeken a területeken bőséges és egészséges lesz a termés. Ezt szerettük volna az esti tekeréssel újraéleszteni.” Mondta el Jakabné Gruidl Teréz, a Társaskör elnöke.

A három éve felelevenített Szent Iván éji mulatságot idén a Tititá tánccsoport a Társaskör Egyesülettel közösen szervezte meg. Mindkét szervezet számára fontos a hagyományok és a népi kultúra megőrzése. A több mint ötven résztvevőnek pedig éjjelig tartó mulatságot is jelentett az ünnep.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-