Dr. Pápai Lajos megyéspüspök adta át a bérmálás szentségét 21 jánossomorjai fiatalnak a pusztasomorjai templomban, pünkösd vasárnap. Prédikációjában kiemelte, a bérmálással a hit terjesztésére is alkalmassá vált fiataloknak nem szabad félni a hit megélésétől, vállalásától és attól, hogy másoknak is utat mutassanak a vallás felé.

 

Saját életéből hozott példákkal erősítette a bérmálkozó fiatalok hitét Pápai Lajos megyés püspök a mise prédikációjában. Televíziónknak is elmondta, a bérmálkozók számára a legfontosabb üzenet, hogy ne féljenek Istenhez, Krisztushoz igazítani az életüket. – “Ma a társadalom, a közgondolkodás, még sokszor a keresztények körében is, ellentétben áll a keresztény alapelvekkel. Ha valaki komolyan veszi a hitét, megtapasztalja, hogy kevesen vagyunk, akik ezt komolyan veszik, és ez, bár ijesztőnek tűnhet elsőre, nem szabad, hogy félelemmel töltsön el minket, sokkal inkább erővel. Másrészt, hogy ne féljenek, merjék vállalni a keresztény életet.”

A pünkösd a szentlélek kiáradásának ünnepe a katolikus hitben. Idén felnőttek nem, csak nyolcadikos diákok vették fel a szentséget, akik nyolc év hittantanulás után jutottak el idáig, és alkalmassá váltak arra is, hogy terjesszék a keresztény hitet. A bérmálás lényege a balzsamos olajjal való megkenés, amit kézrátétellel végez a bérmáló. A bérmálkozók megkapják a Szentlélek hét ajándékát, ezek a bölcsesség, az értelem, a jó tanács, a tudomány, a lelki erősség, a jámborság és az istenfélelem. A bérmálás után a hívő alkalmassá válik a hit terjesztésére.

Hauptmann Tamás

 

-hirdetés- -hirdetés-