A cukorrépa-termesztés újraindítása és egy új cukorgyár létrehozása érdekében szövetkeznének a környékbeli gazdák. Ezzel gátolnák meg az import miatt felszökő cukorárakat. A próbálkozás egyedülálló Közép-Európában.

 

A cukorrépa öt éve ritka növény Jánossomorján, pedig nemrég még a leggyakoribb volt.. Az Uniós korlátozás miatt megszűnt a termesztés az ország egyik legjobb minőségű cukorrépáját termő vidéken. Helyét mára átvette a kukorica, az olajos magvak. A réparakodón a vasúti vágány és az átvevő épülete emlékeztet csak az egykor virágzó életre. Erről a területről évenként két-háromezer vagonnyi cukorrépát szállítottak el Jánossomorjáról, ami természetesen nem csak a helyi termelőknek, hanem a vasúti teherszállításnak is profitot hozott.

Most közel száz környékbeli gazda igyekszik szövetkezetbe tömörülni, és feléleszteni az egykor virágzó termelést. Céljuk, hogy ne szoruljunk drága import cukorra, de a növény a gazdák számára is magas és elsősorban sokkal biztosabb jövedelmet jelentett. A régi növény helyét mára átvette a kukorica és az olajos magvak, bioetanol-növények, de ez anyagilag nem éri utol a cukorrépából származó bevételt. Magyarországon egy cukorgyár maradt, ami az ország szükségletének egyharmadát képes fedezni.

Mike Károly,
 a cukorrépa-termelők egykori képviselője elmondta, közel 400 hektáron termeltek cukorrépát a rendszerváltás táján Jánossomorján. Szerinte legalább ugyanekkora területen kezdenének bele a helyi gazdák a répatermesztésbe újra.

A termesztéstől az értékesítésig minden fázist a szövetkezet végezne, amire csak Nyugat-Európában van példa. Az előkészítés már zajlik, több helyi gazdálkodó részvételével. Az Uniós cukorkvótákat 2014-ben osztják ki újra, ekkor van esély a változásra. A Rábaközben építenének egy legalább 100 ezer tonna cukrot előállító gyárat, amihez 4-500 gazda összefogása, és közel 60 milliárd forint szükséges.

Krass Dezsőné szervező elmondta, az a legfontosabb országos érdek, hogy sikerüljön visszakapni a régi kvótát, vagyis az Unió által engedélyezett termesztési mennyiséget.
– „2014 nagyon gyorsan itt lesz, mert addigra gyár kell, hogy épüljön. De addigi is vannak egyéb ágazatok, miben tudunk lépni, és közösen tevékenykedni. Így várunk minden gazdát, az ügyben tenni akarót!”

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-