Mindhárom jánossomorjai tűzoltóautó munkába állt kedden este. A megyei katasztrófavédelem riasztására két kocsival Mosonmagyaróvárra indultak önkéntes tűzoltóink. Az itthon készenlétben maradt harmadik autót is riasztották a városban megtelt árkokhoz.

 

Hegyeshalom, Mosonmagyaróvár és Rajka térségét érintette leginkább a kedd esti, heves eső. Itt komoly feladatok elé kerültek a katasztrófavédelem és a tűzoltóság munkatársai. Csak Mosonmagyaróváron 44 helyről kérték a tűzoltók segítségét, minden egységük kivonult és több környékbeli önkéntes egységet is segítségül kellett hívniuk.

A jánossomorjaiak két autóval indultak Mosonmagyaróvárra. A mosonmagyaróvári rendőrség környéki panelházaknál küzdöttek a vízzel, ahol a garázsok teltek meg vízzel. Kránitz József parancsnokot háromnegyed tízkor értük utol, mentés közben. – „Már két órája szivattyúzzuk a vizet, de alig csökkent egy-két centit a vízszint. Ráadásul nagyon nehezen megközelíthető helyekről van szó, ami szintén lassította a mentést. Több mint 15 jánossomorjai önkéntes dolgozik jelen pillanatban Óváron, és úgy néz ki, hogy még akár órákig is harcolhatunk az esővízzel.”

Mi megúsztuk

Jánossomorjára is nagy erővel csapott le a zivatar, de csak egy helyre riasztották a tűzoltókat kilenc óra tájban: A művelődési ház előtt teltek meg teljesen az árkok, annyira, hogy már a főúton is állt a víz. A veszélyt a szeméttől eldugult csatorna okozta. A tűzoltók hamar a helyszínre érkeztek és szivattyúzással, kotrással elhárították a vészhelyzetet.

Winkler László egyesületi elnök elmondta, a két segítségül küldött autó mellett a szentpéteri egységet itthon tartották, hogy a helyi veszélyekre is reagálhassanak. Szerencsére csak egy bejelentés érkezett – ez köszönhető annak is, hogy a közelmúltban több veszélyes utca vízelvezetését megoldotta az önkormányzat.

HT

-hirdetés- -hirdetés-