Az összetartozás napján ismét a szentpéteri kettőskereszt emlékműnél emlékeztek meg a jánossomorjaiak az 1920. június negyedikén aláírt trianoni békediktátumról, Az első világháborút lezáró egyezménnyel több mint hárommillió magyar rekedt a határokon kívül.

 

Szombaton, 16:32-kor megszólalt a szentpéteri templom harangja. 91 évvel ezelőtt ebben a pillanatban írták alá a trianoni békediktátumot. A helyi Trianon Emlékbizottság szervezte színvonalas emlékezésen a korabeli hazai hangulatot is felidézték, amikor az ország minden harangja megszólalt, az idegen emberek is elkeseredetten borultak egymás nyakába az utcákon. A trianoni diktátum az ország területének több mint kétharmadát, lakosságának több mint felét csatolta el. Ezzel 3 millió 300 ezer magyar került a határokon túlra.

A dátumot tavaly a magyar összetartozás napjává avatták. A helyi ünnepségen beszédet mondott Dr. Kurunczi Károly polgármester is, aki nem csak a békeszerződés térségünkben okozott változásairól beszélt, hanem arról is, hogy a modern körülmények között hogy kell túllépni a tragédián. Ma már csak rajtunk múlik, sikerül-e újra feléleszteni a régi kapcsolatokat a határon túli magyar vagy magyar kötődésű emberekkel, szomszédokkal, barátságokat kialakítani a személyek és szervezetek között, így tenni jobbá viszonyainkat.

Az ünnepség lebonyolításában sok fiatal is részt vett. Jó érzékkel válogatott versek, beszámolók, dalok hangzottak el a tizenévesektől. Göncz Ferenc, a Trianon Emlékbizottság vezetője elmondta, nagyon örül, hogy ilyen hamar sikerült közös, városi ünnepséget teremteni a Trianon-emléknapból. A sok fiatal szereplése pedig azért fontos, mert meg kell tanítani az új generációnak is a múlt tanulságait , hogy ők is tovább tudják ezt adni majd a következőknek.

A fiatalok tényszerű oktatását, a történelem tisztázását minden érintett fontosnak tartja ma is. A polgármester elmondta, szomorú, de a mai hatvan évesek nem tanulhattak erről az időszakról, ezért a legnagyobb hangsúlyt arra kell fektetni, hogy minél hitelesebben mondjuk el a mai diákoknak, gyerekeknek az akkor történteket. – “Ez nem politikai kérdés és nem politikai téma, hanem hazánk történelmének meghatározó momentuma, ezért is fontos, hogy a város közösen emlékezzen a tragédiára.”

Az ünnepségen a soproni honvéd hagyományőrzők álltak díszőrséget, a korszakhoz hű egyenruhákban. Az ünnepségen a nemrég elhunyt Czank Vilmos kanonok-plébánosra is emlékeztek, aki támogatta és helyet biztosított a tavaly felállított emlékműnek.

Hauptmann Tamás

 

-hirdetés- -hirdetés-