Minél előbb konkrét lépéseket kell tenni az ifjúság helyben tartása érdekében. Ezzel a kitétellel fogadta el a képviselő-testület csütörtöki ülésén Jánossomorja Ifjúságpolitikai koncepcióját. Városunkban arányaiban jóval kevesebb felső fokú végzettségű fiatal él, mint a hasonló méretű hazai településeken.

 

A szórakozás, a szabadidős programok mellett az ideális lakáskörülmények és a megfelelő munkahely számít a fiataloknak, amikor a letelepedésről döntenek – derült ki a városi ifjúságpolitikai koncepciójából. E területeken sürget lépéseket Lőrincz György alpolgármester, a vizsgálat egyik kidolgozója. Mint mondta, meg kell vizsgálni, hogy hogyan lehetne például kedvezményes lakáshoz juttatni a fiatalokat. – „Vagy például hogyan lehetne azon a problémán változtatni, hogy a helyi cégek munkaerőigénye és a fiatalok képzettsége köszönőviszonyban sincs egymással. Ennek megváltoztatásához az iskolát, a helyi vállalkozókat kell bevonni és egy együttgondolkodásra késztetni.”

A megfelelő pályaválasztás segítése azonban nem minden. Más típusú munkahelyek teremtésén is gondolkodni kell, monda Luka János képviselő. A városban működő ipari cégek felsőfokú munkaerő-igénye alacsony, és csak egy bizonyos rétegre korlátozódik.
Azt, hogy helyben kevés a felsőfokú végzettségű, már 2004-ben, a várossá válási pályázatban jelezték a szakemberek. Dr. Kurunczi Károly polgármester hangsúlyozta az ülésen: – „A középiskolai illetve egyetemi végzettséggel rendelkezők létszáma az országos átlaghoz viszonyítva is nagyon alacsony volt. Sokat használna a településnek ha ez a szám emelkedne.  De ehhez eljutni nem könnyű feladat.

A városnak az elkövetkezendő években nem lesz lehetősége arra, hogy újabb fiatalok lakóházát építsen, ami pedig ideális megoldás lenne, mondta a polgármester. Lőrincz György azonban bízik abban, hogy a következő költségvetésekben elkülönítenek majd összegeket a fiatalok helyben tartását célzó programok elindítására. Az ügy érdekében azonban a helyi vállalatok, intézmények és civil szervezetek összefogására is szükség van. A konkrét ötletekről hamarosan a lakosság véleményét is kikérik a terv kidolgozói.

HT

-hirdetés- -hirdetés-