Nagyobb gyógyszerkészlet várja a jánossomorjai betegeket a hétvégi orvosi ügyeleten jövő héttől. Ezzel lecsökkenhet azon esetek száma, amikor a mosonmagyaróvári ügyeletes patikáig kellett utazni a betegeknek, mert a felírt gyógyszerhez helyben nem jutottak hozzá hétvégén.

A sürgősségi ellátásra alkalmas gyógyszerekkel rendelkezik a hétvégi orvos ügyelet, ez a készlet a szabályoknak megfelel ugyan, de mégsem old meg minden gondot. A péntek délutántól hétfő reggelig tartó háziorvosi ügyeletet egy hétvégén átlagosan 20 beteg keresi fel. Majdnem felük kap olyan receptet, aminek kiváltásáért a mosonmagyaróvári ügyeletes patikába kell utaznia, mivel Jánossomorján nincs hétvégi gyógyszertári nyitva tartás, az ügyletes orvos gyógyszerkészletében pedig nem szerepelnek a hosszabb kezelésre alkalmas orvosságok. Elsősorban injekciós készítmények, keringés, szív és vérnyomás-gyógyszerek állnak az ügyelet rendelkezésére.

Dr. Mihályi Zsuzsanna, ügyeletet szervező  háziorvos, egyben önkormányzati képviselő, elmondta: – „A település lakóitól jogos igény, hogy hétvégén gyógyszerhez juthassanak, hiszen bizony nehézkes egy lázas, sérült gyerekkel Mosonmagyaróvárra bejutni.” Megkeresésünk után az önkormányzat, az orvosi ügyelet és a gyógyszertár a héten egyeztetett a kérdés megoldásáról.

A helyi patikában egy gyógyszerész dolgozik, a hétvégi gyógyszertári készenlétet ez megoldhatatlanná teszi, az egész napos ügyeletet ráadásul nem is indokolja az átlagos beteglétszám. Bár a hétköznapokon készenléti ügyelet várja a lakosokat, indokolt esetben a patikára kifüggesztett mobiltelefon számon hívhatják a helyi gyógyszerészt.

A hétvége jelentette gondot pedig most egy újabb gyógyszerkészlet összeállításával enyhítené az önkormányzat, mondta el Dr. Kurunczi Károly, hozzáfűzve, hogy valóban nehéz helyzetek a jelenlegi, amit lehetőség szerint enyhíteni kell. A többek között antibiotikumokat, asztma-, cukor-, és vérnyomás-gyógyszereket, vagy például tetanusz injekciókat tartalmazó bő készletből annyi adagot ad majd a betegnek az ügyeletes orvos, ami hétvégére elég, amikor aztán majd a saját háziorvosával egyeztet a továbbiakról a páciens. Így a költségeket is mérsékelheti a város, hiszen az ügyeleten használt orvosságokat az önkormányzat finanszírozza, ami várhatóan az új gyógyszerkészlettel is így lesz. A rendszer a tervek szerint jövő héttől lép működésbe.

HT

-hirdetés- -hirdetés-