A szabályos bérezésről, az egészségbiztosításról, nyugdíjazásról és más munkajogi kérdésekről kaphattak információt az érdeklődők az IGR „jövő a határtérségben” projekt előadásán, szerda délután a művelődési házban. Az osztrák ágazati szakszervezet és a burgenlandi egészségpénztár képviselői az osztrák munkavállalással kapcsolatos kérdésekre igyekeztek választ adni.

Május elsejétől megnőhet a munkavállalók száma és lecsökkenhetnek a bérek Ausztriában. Megnyílik ugyanis a munkaerőpiac, ami azt jelenti, hogy bárki vállalhat munkát a határon túl, anélkül hogy munkavállalói engedélyre lenne szüksége. Főként olyan ágazatokban nő majd a magyar munkavállalók száma, ahol nincs szükség nyelvtudásra és szakképzettségre. Ilyen például a mezőgazdaság: tavasszal a szezon kezdetén valószínűleg sok új magyar munkavállaló szeretne ebben az ágazatban elhelyezkedni. A munkaerő-piaci változás lényege, hogy a munkaadónak nem kell a bürokrácia útvesztőit végigjárni. Sokan eddig csak olyan munkavállalót alkalmaztak, akinek már régebb óta volt engedélye. A nyitás részben megkönnyíti mind a dolgozók, mind pedig a munkaadók helyzetét, viszont veszélyeket is tartogat: azt fogja eredményezni, hogy még nagyobb lesz a verseny és a konkurencia bizonyos ágazatokban, ez pedig esetleges munkajogi problémákat vethet fel.

Fontos a bejelentett munka

Ilyen munkajogi kérdésekkel kapcsolatos problémákra igyekeztek választ adni a PRO-GE, a termelői ágazatok szakszervezetének képviselői, valamint a BGKK, a burgenlandi területi társadalombiztosító munkatársai.
„A legjobb az lenne, hogy valaki még mielőtt munkát vállal, felkeres egy IGR irodát, ahol minden munkavállalással kapcsolatos kérdésére választ kaphat. Amire a leginkább felhívnám a figyelmet, hogy ügyeljenek a munkavállalók arra, hogy be legyenek jelentve.„- mondta el Tóth Eszter, az IGR projekt vezetője. Hozzátette: A munkáltatónak kötelessége az első naptól kezdve bejelenteni a munkavállalót a társadalombiztosítóhoz, ha ez nem történik meg akkor a munkavállaló az osztrák egészségbiztosítási pénztárhoz is fordulhat ezzel kapcsolatban.

Az Ausztriában munkát vállalók számára fontos kérdés lehet még a szabályszerű bérezés. A határon túl kollektív szerződések szabályozzák a minimálbért, tehát nem úgy működik, mint Magyarországon. Figyelni kell arra, hogy ágazatonként más és más minimálbér illeti meg a dolgozót.

Jogi tanácsadás magyarul

Az ÖGB Burgenland és az MSZOSZ nyugat-dunántúli irodáinak határon átnyúló projektje 2014-ig még biztosan segíti az ausztriai munkavállalókat. A szervezet célja, hogy tájékoztassák az érdeklődőket a burgenlandi munkaerőpiacról, valamint az ott lévő szakmunkáshiányt enyhítsék és segítsék a hosszú távú szabályos együttműködést munkavállaló és munkaadók között. Az IGR iroda Eisenstadtban működik, ahol magyar nyelvű jogi tanácsadást kaphatnak a munkavállalók. Ezen kívül Nezsiderben, Oberpullendorfban, Oberwartban és Güssingben is működik hasonló tanácsadás. A magyar nyelvű jogi tanácsadás felvilágosítást ad a Burgenlandban foglalkoztatott magyar munkavállalóknak munkaügyi és szociális jogaikról. Sok magyar munkavállaló, részben hiányos nyelvtudása miatt, nem ismeri pontosan a jogait. A munkavállalók munka és adójogi, valamint külföldiek foglalkoztatására vonatkozó kérdésekkel fordulhatnak személyesen, vagy telefonon az IGR irodákhoz. Valamint további információt kaphatnak a www.igr.at weboldalon.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-