71 százalékkal, 89-ről 152-re emelkedett az ismertté vált bűncselekmények száma Jánossomorján 2009-ről 2010-re, ám ezek felderítése is kimagasló arányú. A rendőrség szerint a lakosság közbiztonság-érzetét befolyásoló esetek nem növekedtek, a helyi rendőrőrs sikerrel végzi a munkáját.

A város bűnügyi statisztikája egyértelmű, és nagyarányú növekedést mutat. Az adatok mögött a bűnelkövetések országosan tapasztalható (13.4 százalékos) emelkedése is rejlik. Nem hagyhatók figyelmen kívül a város megváltozott helyzetéből adódó társadalmi változások, mint a megnyílt határ miatt szabadabban közlekedő bűnelkövetők, tavaly is akadt példa határon átnyúló üldözésre, vagy az osztrák kollégákkal közösen végzett nyomozásra. Az autópálya és a 86-os főút is előnyt jelent az utazó bűnözőknek, akik egyre nagyobb számban jutnak el már e térségbe is. Tényező még a idénymunkások megnövekedett száma, akikkel gyakran érkeznek olyan személyek is, akiktől a bűnelkövetés nem áll távol.

De a hatékony rendőrőrs munkája is megjelenik a növekedésben, hiszen például a testi sértések, zaklatás, garázdaság és a csalás eseteinél mindenhol szinte 100 százalékos eredményességgel dolgoztak a helyi kollégák. A lopások 25 százalékát is sikerült felderíteni, ami magasan az országos és körzeti átlag felett van. Erről tájékoztatta a JTV-t dr. Csokán Csaba, a mosonmagyaróvári rendőrkapitányság vezetője.

Mint mondta, nem ez okozta a drasztikus emelkedést, hanem leginkább az országos tendencia. Összességében jónak mondható a város közbiztonsága, az őrs munkatársai hatékonyan végzik a feladatukat. Megköszönte az önkormányzat több területen nyújtott segítségét is. A város jutalomban részesítette a 9 fős rendőrőrs tagjait, és idén már egy négy órában dolgozó adminisztrációs munkatárssal is megkönnyítette a munkát.

Jánossomorja 2010

A személy elleni bűncselekmények száma megduplázódott, de fontos, hogy e téren száz százalékos eredménnyel nyomoztak a rendőrök. Megduplázódott a felderített garázdaságok, vagyis a közösségellenes, megbotránkozást okozó magatartások száma. A csalások száma megötszöröződött, e mögött azonban egy csalássorozat rejlik. Az elkövetők munkaajánlatokkal keresték meg a sértetteket Jánossomorján, azzal, hogy akkor nyújtanak nekik munkát, ha egy bizonyos összeget elküldenek vagy elutalnak számukra. Ezt az ügyet is eredményes nyomozás zárta le.

Körzeti helyzet

Az elmúlt napokban a kapitányság körzetét érintő és az országos évértékelés ismertté vált. Ez alapján elmondható, a mosonmagyaróvári kapitányság az ország 151 kapitánysága között a 34. helyen áll, ami a bűnügyi hatékonyságot illeti. Az állampolgárok biztonságérzetét tekintve elégedettek lehetünk a munkánkkal – tette hozzá a kapitány. Az ismertté vált bűncselekmények 60 százalékát a vagyon ellenesek teszik ki. Ezt a számot igen megemeli egy tavalyi, két mosonmagyaróvári fiatalember áltat elkövetett, 110 rendbeli betörés, amik közül nem egy Jánossomorján történt.

A 86-os a legveszélyesebb

A baleseti helyzetet örvendetesen javítottuk, harmadával esett vissza a halálos balesetek száma az illetékességi területünkön – mondta Csokán Csaba. Fontos változás azonban, hogy az esetek legnagyobb része már nem az 1-es főúton, hanem a városunkon is átmenő 86-oson történik.

Bűncselekménytípusok Jánossomorján   2009    2010

Zaklatás                       0 – 4
Súlyos testi sértés         5 – 11
Könnyű testi sértés        6 – 11
Ittas járművezetés        3 – 8
Kábítószer                    4 – 0
Garázdaság                 6 – 14
Rongálás                      8-9
Lopás                        35 – 41
Csalás                        4 – 26
Betöréses lopás             5-9
Rablás                         0 – 1

Az ismertté vált összes bűncselekmény száma: 89 – 152

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-