Egymilliárd-százötvenmillió forintból gazdálkodhat Jánossomorja önkormányzata a 2011-es évben. A tavalyinál kevesebbet költhet a város felújításokra, segélyezésre, de mérséklődtek a közalkalmazotti kiegészítő juttatások és az egyesületi támogatások sem emelkedtek.

Kétszáz millióval kisebb a város idei előirányzott költségvetése a tavaly februárban meghatározottnál. Az egymilliárd-százötvenhárommillió forintból idén fejlesztésekre is több tízmillióval kevesebbet, 160 millió forintot költhetünk. Bár ebben az összegben a remélt pályázati támogatások és önrészük nincs benne.

Mérsékelt fejlesztés

A fejlesztésre szánt összeg az állami támogatás csökkenése miatt kevesebb a tavalyinál. Ráadásul a fejlesztések középpontjában az iskola felújítása áll majd a következő években. Idén ezért kevesebb felújítással találkozhatunk. Jelenleg is zajlik a szentjánosi temető járdájának építése. A Bajcsy-Zsilinszky utcai buszmegállóhoz vezető járda megépítése elől nemrég elhárult minden, eddig fennálló jogi akadály, a terület tíz napon belül az önkormányzat tulajdonát képezi majd. A mosonszentpéteri temető melletti parkoló kiépítése is felmerült az ülésen. Az útjavításokra azonban önállóan idén nem vállalkozhat a város: a belterületi utak felújítására csak pályázati győzelem esetén van remény, mondta a polgármester.

A civil szervezetek és intézmények támogatása nem emelkedett a tavalyihoz képest. Csökkent a segélyek keretösszege is. De máshol is meg kell húzni a nadrágszíjat.:A közalkalmazotti kiegészítő juttatások csökkentek, az üdülési csekk támogatása pedig megszűnt. Ennek oka az idei, kisebb mértékű állami támogatás. A testület 50 millió forintos általános tartalék elkülönítéséről is határozott, amit felújításokra nem lehet fordítani. A város kiadásai várhatóan nem emelkednek a tavalyi évhez képest.

Egyéb ügyekben

Tárgyalták az önkormányzat éves munkatervét is. Ebben szerepet kapott a város ifjúságpolitikai koncepciójának tárgyalása és a címadományozási szabályozások aktualizálása, átvizsgálása is. Szóba került a temetők régi síremlékeinek kérdése és a városi épített környezet védelme is. E két ügy eddig parkolópályán állt, most azonban a testület elhatározta, hogy folytatja a megkezdett folyamatot.

Módosították a helyi adókról szóló rendeletet, eltörölve a piaci árusítást terhelő helyi adót. E témában felmerült a mozgóárusok kérdése is. Ők helyben nem, csak székhelyükön fizetnek adót, és minden az árusításra szakhatósági engedéllyel rendelkező kereskedő árulhat a településen. A testület később, vizsgálat után tárgyalja annak lehetőségét, hogy szabályozhatja-e valahogy a mozgó árusítást.

Prátser Krisztián – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-