A város tizenhét legnagyobb adózóját köszöntötte az önkormányzat szerda délután. A virilista találkozóból a városvezetés hagyományt szeretne teremteni, ezzel is köszönetet mondva a helyi vállalkozásoknak, hiszen ezek a cégek az összes adóbevétel hatvan százalékát fizetik a költségvetésbe.

Jánossomorja önkormányzata várhatóan egy milliárd száz millió forintból gazdálkodik  a 2011-es évben,  ennek a költségvetésnek körülbelül a felét, ötszáznegyven millió forintot az adóbevételek teszik ki. Az adó nagy részét, hatvan százalékát pedig azok a helyi vállalkozások, cégek és gyárak fizetik, amelyeknek képviselői meghívást kaptak az összejövetelre. A város a cégek adóiból befolyt összeget az iskolák, óvodák és más intézmények működtetésére fordítja, hiszen az állami normatív támogatások negyven százalékra csökkentek. Ezen kívül az önkormányzat személyi juttatásokra ötszázharmincnégy millió forintot, beruházásokra mintegy száznyolcvan millió forintot fizet ki évente.

Büszkék vagyunk arra, hogy adóbefizetésünkkel a város életét segítjük – mondta el Bukovics Ferenc, a Dr. Oetker Kft vezetője. Hozzátette: jó alkalom ez a találkozó egy beszélgetésre, ismerkedésre, itt mindenki elmondhatja a problémáit,  észrevételeit. Az önkormányzat pedig jó partner ebben.

Az itt működő vállalkozások sok száz családnak adnak megélhetést, itt Jánossomorján és a környező településeken is, valamint az önkormányzat léte is nagyban függ az adóbevételektől. Dr. Kurunczi Károly polgármester elmondta, éppen ezért kevés is ez a köszönet a cégeknek, reméli, hogy hagyományt tudnak teremteni a virilista találkozóból.

Jánossomorja önkormányzata szerencsés helyzetben van, hiszen az elmúlt években mindegyik vállalkozás bővített, vagy jelenleg is bővít. Ezért a válság ellenére sem történt lényeges adóbevétel csökkenés, és várhatóan a 2011-es évben is ugyanakkora összeggel gazdálkodhat majd a város, mint eddig.

A legtöbb adót fizető cégek (névsorrendben): AMB Components Hungary Bt,. az Asdag Kavicsbánya Kft., az Agro-Wirt 2003 Kft., a Dr. Oetker Kft, az ED-Haas Hungária Kft, a Grubits Kft, a Hipp Kft, a Kisalföld Erdőgazdasági Rt, a Leier Hungária Kft, a Miraplast Kereskedelmi Kft, a Pez Productions Europe Kft, a Pakett 2005 Bt, a Renerwind Energetikai Kft, az SFS Intec Kft, valamint a Sakret Hungária Bt.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-