Sikerrel szerepelt Jánossomorja a bécsi „Európa”-Club városunk számára rendezett estjén. A klubot alkotó emigráns magyarok között egykor településünkről elszármazottak is helyet foglaltak.

 

A múltat és a jövendőt is bemutatták a jánossomorjai művészeti csoportok a bécsi magyar emigránsoknak a Collegium Hungaricumban csütörtök este. Településünk múltját, gazdag kulturális hagyományait és azok megőrzését is láthatta a bécsi „Európa”-Club tagsága. A hatvanas években alakult bécsi magyar szervezet főként az 56-ban kivándorolt magyarokat tömöríti. Azóta igyekszik rendszeres kulturális estekkel összefogni és identitásában erősíteni a bécsi magyarságot. Magyarországról előadók, művészeti csoportok érkeznek, de a magyar határon kívülről érkező magyar produkciókat is gyakran látnak vendégül.

’56 után már nagy magyar fiatalság maradt itt az osztrák fővárosban, akik aztán hamar egymásra találtak és erős közösségeket alkottak. Ekkor született meg az „Európa”-Club is, nevében is már a hatvanas években az európai értékeket hangsúlyozva.

A bemutatkozó estet Smuk András a szervezet elnöke kezdeményezte, aki pusztasomorjáról emigrált 55 évvel ezelőtt. – „Akkor és még évitzedekig álmodni sem mertem, hogy egyszer majd a szülőfalum mutatkozhat be itt Bécsben. Ez most nagyon nagy öröm.” Az esten ugyanis leginkább a német és magyar ajkú lakosság példa értékű egymás mellett élését hangsúlyozták. Ezért helyi német és magyar kultúrát őrző csoportokkal érkezett a helyi delegáció. A küldöttségben a fellépőkön kívül az önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és a jánossomorjai Társaskör is képviseltette magát.

A város kulturális életét Dr. Kurunczi Károly polgármester mutatta be. Majd Lőrincz György alpolgármester a település múltját és főbb értékeit mutatta be vetített képes előadásban.  Magyar művekkel lépett fel a Canto Excolo kamarakórus. A fúvósegyesület német muzsikáját is örömmel fogadták a nézők. A Tititá Néptánccsoport német táncokat mutatott be, de műsorukban igaz hansági táncokat, például vitnyédi verbunkot is jártak.

A nézők között több Jánossomorjáról elszármazott is helyet foglalt, volt, aki saját szülőházát is megpillanthatta az előadáson. Neuberger Ottó a szentpéteri napsugaras házban látta meg a napvilágot. Mint mondta, az előadás alatt többször elszorult a szíve. – „Ugyanazt a zenét hallottam, mint fiatal koromban otthon, például a búcsúi mulatságokon. És még nagyobb öröm látni a folyamatosságot, azt, hogy a régit egy új kiadásban, fiatalok megőrizték.” Mint többen elmondták, féltek attól, hogy az otthoni hagyományok kezdenek pusztulni, de örömmel láthatták, hogy sokat megőriznek a helyi civilek.

Bár Jánossomorja most először vendégeskedett itt, nem először hallhatott róla a klub közönsége, korábban például Mannhercz Károly a szentjánosi kódexről is tartott már itt előadást.

A kapcsolat nem ért véget ezzel, októberben a forradalom 55. évfordulóján az „Európa”-Club kopjafát állít majd Pusztasomorja határába az ’56-ban elmenekültek elmékére.

HT

-hirdetés- -hirdetés-