Egyelőre nem vesz fel fejlesztési hitelt az iskola felújítására az Önkormányzat. Az eddigi tervek azért változtak, mert egy most megjelent pályázatra koncentrál a városvezetés, amelyen a központi iskola egy részének felújítására is nyerhető anyagi forrás.

A központi iskola rég tervezett felújítása és új szárnnyal való kiegészítése nagyjából 400 milliós összköltségű, a munkálatok idén indulnának, várhatóan három ütemben. A 170 millió forintos első lépésében állami támogatásra, vagy pályázati lehetőségre nem számíthat a város, így a testület legutóbb úgy döntött, fejlesztési hitelhez folyamodik a sürgős munka elkezdése érdekében. Most azonban esély nyílhat arra, hogy elkerülje, vagy mérsékelje a hitelt a város. A Széchenyi Terv héten megjelent pályázatai között épületenergiai felújítások is szerepelnek. Erre már korábban is szeretett volna pályázni Jánossomorja, hogy intézményeit energiatakarékossá tegye. Korszerűsítse a fűtést, szigetelést és környezetbarátabb és olcsóbb berendezéseket szereljen fel.

Most e pályázaton szeretné az iskola és a sportcsarnok nyílászáróit, szigetelését és a teljes fűtést felújítani a város. Hetvenmilliós nyereménnyel és ötvenmilliós önrésszel akár százmillió forint is juthatna az iskolára, további húsz pedig a helyi művelődési házra. Ezzel már meg is kezdődne az iskola felújítása, hiszen ezek a munkálatok is szerepeltek a tervekben. Ezzel esetleg sikerülhet annyi forráshoz jutni a felújításhoz, hogy egy szigorú gazdálkodás után szükségtelenné válhat a nagyobb mértékű hitel felvétele, vagy akár teljes mértékben elkerülheti azt a város – mondta Dr. Kurunczi Károly polgármester.

Az iskola felújítását az is segíti, hogy az önkormányzat megvásárolta a szürke iskola melletti lottózó épületét, amivel így új termeket és udvarrészt lehet kialakítani. Az iskola teljes, a péteri diákok áthozását is magában foglaló felújítását 2014-re szeretné befejezni az önkormányzat. A testület döntése szerint addig minden éves fejlesztésre fordított önkormányzati összeg legalább felét az iskolára kell elkölteni.

 

-hirdetés- -hirdetés-