A bécsi Collegium Hungaricum közönsége előtt mutatkozik be Jánossomorja januárban. A helyi német és magyar kultúra együttélését is kidomborító estre a bécsi Európa Klub hívta meg a várost.

A város történelmi sorsfordulók is alakította, tarka kulturális miliőjét is bemutatja a bécsi Európa Klub estéjén Jánossomorja január 27-én. A fő vonulatként kiemelt heideboden kultúra mellett a betelepítettek, vagy akár a Hanság kultúrája is megjelenik majd a műsorban.

Dr. Kurunczi Károly polgármester köszönti az egybegyűlteket, majd Lőrincz György alpolgármester vetített képes előadásban mutatja be a várost, a tatárjárás után letelepedett német lakosság kultúráját is hangsúlyozva. Ezután a város kulturális életét annak egy-egy szelete mutatja majd be. Fellép a Canto Excolo Kamarakórus, a Jánossomorjai Fúvós Egyesület, de sváb és hansági táncokkal áll színpadra a Tititá Néptáncegyüttes.

A kapcsolatot a szervező bécsi Európa Klub korábban helyből elszármazott tagja, Dr. Smuk András kezdeményezte. Az Európa Klub kulturális szervezet a hatvanas évek elején alakult, emigráns magyarokból, és máig töretlenül működik. Leginkább a Collegium Hungaricumban tartott, kéthetenkénti rendezvényein elsősorban színházi és kulturális tudományos előadások kapnak helyet.

Mint az a helyi szervező, Lőrincz György elmondta, főként a helyi kultúra magyar és német kettősségét és egymásmellettiségét szeretnék megmutatni. – „Nem minden nap adatik meg hogy egy külföldi magyar intézetben bemutatkozhatnunk mi magunk, a város és művészeti csoportjaink. A közönség főként kinti emigráns magyarokból, a hozzájuk kötődő barátokból, ismerősökből áll. Reméljük, ezzel sikerült új kapcsolatokat is teremtenünk.”

HT

-hirdetés- -hirdetés-