Nem mindenki ünnepelheti családi körben a karácsonyt, több idős egyedül gyújt gyertyát szentestén. Nekik nyújthat lehetőséget a helyi Idősek Klubja, ami idén december 17-én tartotta hagyományos ünnepi megemlékezését.

 

Varga Györgyné negyedikes hittanosai karácsonyi vallásos jeleneteket adtak elő, Wittmann Elekné mesével, a nyolcadikos Rozs Bettina és Cseh Klaudia pedig verssel köszöntötte az időseket.
A klub jelenleg nyolc tagot számlál, befogadóképessége 25 fő. Így továbbra is várják az egyedül élő nyugdíjasokat, és azokat a tizennyolcadik életévüket betöltött rokkant lakosokat, akik társaságra, törődésre vágynak. A kistérségi fenntartású klub szociális szolgáltatásokkal várja az időseket. A közös programok, a kedvező árú, napi többszöri étkezés, tisztálkodás, gyógyszerfelírás, bevásárlás és akár a személyre szabott torna mellett a mentális segítségre is gondot fordítanak a szakemberek.
A klubvezető elmondta, hogy ez az egy év még csak tanulóidő az egy éve a kistérség keze alatt működő klub életében, de már látszik, hogy a kistérségi szervezés számos előnnyel jár. Szélesebb körű és magasan képzett szakember gárda segíti a munkát, és rendszeresek az egyeztetések más klubokkal is.  2011 nagy változása lehet, hogy segítséget kaphatnak a személy- illetve ételszállítás terén, így talán többen csatlakoznak majd a klubhoz.
Göblyösné Debreczeni Zita klubvezető elmondta, a mentális gondozásba olyanok tartoznak, mint például az egyéni elbeszélgetések, a családi kapcsolatok erősítése, és főleg a társaság, közösség biztosítása. Ismert, hogy az időseknél a magány és a motiváció, hobbi hiánya is súlyos gondokat okozhat. – „Az ünnepség is azt a célt szolgálja, hogy ne legyenek egyedül az idősek, máskor is próbáljuk őket felkeresni, hogy minél többen jöjjenek el hozzánk, vagy akár a nyugdíjas klubba, illetve tartson e szervezetekkel kapcsolatot.”
Prátser Krisztián
-hirdetés- -hirdetés-