A víz alá állítottak karácsonyfát a mosonmagyaróvári búvárok a hegyeshalmi bányatónál. Az országos érdeklődéssel övezett rendezvényen híresség és nem utolsó sorban jánossomorjai békaember is a hat fokos vízbe merült.

 

Ötödik éve tartanak búvárkarácsonyt a mosonmagyaróvári búváriskola tagjai és távolabbról érkezett barátaik. 14-en merültek vízbe, ám a búvárok előtt egy aggódó, fürdőnadrágos társuk tesztelte le a víz hőmérsékletét, nyakig a vízbe merülve.

Hamarosan már négy méter mélyen is égtek a karácsonyfaégők a hegyeshalmi bányatóban. A jutalom sem maradt el, a búvárok a talán a Mikulás által korábban oda rejtett pezsgőt is találtak a mélyben. A bátor merülők között a jánossomorjai Posztós Zoltán is jelen volt, aki negyedik éve búvárkodik a baráti körben. Külföldi utakon is többször sikerült már merülnie, ám a legtöbbször itt, a kavicsbányában nézhet körül a víz alatt. Mint mondta, városunk lakói közül többen űzik még ezt a hobbit.

Közel hatvan barát, és vendég vett részt a szombati eseményen. Debrecenből, Budapestről és a szomszédos országokból is érkeztek, hobbi- és hivatásos búvárok. Zsidró Tamás mesterfodrász is minden évben a hideg vízbe merül. – „Még fókák és jegesmedvék nem úszkálnak itt, de ebben a vízben már nagyon szeretnének, úgyhogy mi is nagyon szerettük. A hat fokos vízről annyit, hogy szó szerint az arcomra fagyott a mosoly. De mi, nedves ruhában merülők vagyunk az igazi rock ’n’ roll. Akik száraz, vízálló ruhával mennek le, könnyebb dolguk van, nekünk pedig a hideg víz becsurog a ruha alá. Tanultam a tavalyiból, idén már forró vizet öntöttünk a gallér alá, hogy az is segítsen. Lent a karácsonyfa csodaszép volt, és azért így megtapasztalni egy karácsonyfát, az különleges élmény. Annak is örülök, hogy évről évre egyre többen látogatnak ide. Fontos, hogy ez a már engem is befogadó búvár-társadalom egyre szélesebb rétegeket von be és szabadidős tevékenységgé vált mára a búvárkodás.”

Ilyen hideg vízbe csak hivatásos mentő-kutatók merülnek. A csapat java hobbibúvár csak hárman hivatásosak. Mezei Gábor a szervező Deepex Búváriskola oktatója elmondta, ilyen körülmények között merülni komoly kiívás. – „Vannak, akik száraz ruhában merülnek, mert alapvetően ez egy száraz ruhás merülés, ilyen hőmérsékletű vízben. A nedves ruhában embert próbálóbb a feladat, de mindenkiben van annyi drukk, hogy vállalják.

A hegyeshalmi bányató a mosonmagyaróvári iskola gyakorló helye, e célra elsüllyesztett roncsokkal. A hely országos szinten kiemelkedő minőségű, vize szinte ivóvíz tisztaságú, jó látási viszonyokkal.

HT

-hirdetés- -hirdetés-