Jánossomorjáról sem feledkezett el a Télapó. A fehér szakállú öreg vasárnap és hétfőn a családi házakhoz és az iskolákba, óvodákba is benézett, sőt, idén a művelődési házba érkezett először, ahol már sokan várták.

 

Régi, de több éve elfeledett hagyományt elevenített fel a Balassi Bálint Művelődési Ház, amikor városi mikulásvárást rendezett vasárnap este. Az igazi családi programot kínáló műsorra sok gyermek és szülő látogatott el. Az est házigazdája Wittmann Elekné szép mesével köszöntötte a gyerekeket. Ezután bábjáték következett, amiben a Télapó elkallódott zsákja körül alakult ki bonyodalom. A sok felhangzó vers és mese miatt aztán a Mikulás és krampusz-kompániája is megtalálta a művelődési házat, óriási ajándékos puttonnyal. A csoki és mogyoró mellett minden gyermeknek, szaloncukrot, karácsonyi figurákat és cukorkát ajándékozott a pirospozsgás Mikulás, persze a művelődési ház a helyi PEZ Production Europe Kft. és a helyi Csitek CBA jóvoltából.


Mikulás a tábla előtt

Másnap reggel a Mikulás az iskolákat és óvodákat járta végig. A Klafszky tagiskolában a másodikosok mesejátékkal ünnepeltek. Ebben a hét törpe igyekezett megmenteni a csínytevő krampuszok elől a Télapónak írt sok-sok levelet. De két másik vidám előadást is hallhattak a gyerekek: a település német múltjához illően német nyelvű történetet adtak elő a nemzetiségi német nyelvet tanuló gyerekek, de a nyolcadikosok is mikulás-játékkal kedveskedtek a kicsiknek. Nem sokkal később megérkezett a piros palástos is, aki végigjárta a termeket kis ajándékokat osztva.

Szentjánoson szintén műsor várta a Télapót, aki is betoppant az alsós osztályokba. A kis segédjével érkező nagy szakállú minden tanuló iskolai munkáját megfigyelhette az év közben, hiszen ajándékai mellé mindenkihez volt egy-egy dicsérő szava vagy kedves tanácsa.

Versek és kérdések

Az óvodások is megsimogathatták a fehér szakállat mindhárom tagintézményben. A szentjánosi óvónők kiváló bábjátékkal ajándékozták meg az ovisokat és várták a Télapót. Ebben az erdei állatok vendégelték meg jó barátjukat, a mindig arra járó Mikulást és falánk, vidám krampuszát.

A Télapó itt is minden csoportba benézett, érdemes is volt, hiszen a gyerekek sok-sok verssel és dallal köszöntötték. De kérdéseket is kapott az apróságoktól a Mikulás, például, hogy előző este hogyan tudott bejutni a szobáikba. Ezeknek aztán örült is a nagy szakállú, és minden kedves gyereknek, óvónőnek, sőt még a JTV-s forgatócsoportnak is adott ajándékot. Amikor pedig kiürült a zsák, az ovisok mindenhol segítettek újra televarázsolni a puttonyt.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-