A városi ádventi ünnepségeket a német nemzetiségi önkormányzat kezdte a helyi németség számára rendezett délutánnal. A rendezvény fő célja, hogy a közös ünnepléssel is erősítse a helyi németség összetartozását. Idén második alkalommal adták át a helyi német önkormányzat díját, az emlékhíd kitüntetést.

 

Elisabeth Neuberger Schneider asszony nyerte el idén a német nemzetiségi önkormányzat kitüntetését. A Neuhausenben élő díjazott, aki nem tudott jelen lenni az ünnepségen a mosonszentjánosi kitelepített németek összefogója, évtizedeken át tevékenykedett a szülőfölddel való kapcsolatok életben tartásáért, az elhurcoltak emlékének megőrzéséért. A kitelepített németekkel való viszony ápolásáért járó díjat három éve alapították. Eddig egy alkalommal adták át: 2008-ban Wennesz Károly és Rudolf Kleiner vehette át az emlékhidat.

Hagyományok a műsorban

Több mint háromórás műsor várta az érdeklődőket szombaton délután a Művelődési Házban. A Klafszky-iskola diákjainak német nyelvű előadása után hallhattuk Justina Janda és Kiss Anna tavaly is bemutatkozott duettjét. Idén a levéli énekkarosokat és a kimlei harmonika-együttest is köszönthettük a fellépők között. A fúvósegyesület zenéjére léptek fel a pázmándfalui mazsorettek és a Tititá néptánccsoport is. A néptáncos gyerekek pedig most elsőként sváb koreográfiát mutattak be, nagy sikerrel

A Német Nemzetiségi Önkormányzat idén nyolcadik alkalommal rendezte meg az ádventi délutánt. Wally János a helyi német önkormányzat elnöke elmondta: a rendezvénnyel a német kultúrát szeretnék feleleveníteni, valamint a fiatalokkal is megismertetni a különböző szokásokat. De fontos az is, hogy egy kellemes délutánt tölthessen együtt a helyi német ajkú lakosság.

Több más hagyományteremtő közös ünnepséget is tart az önkormányzat: ilyen például a sváb bál, a batyus est és a német családi délután.

Német örökség

Surman Teréz, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke úgy gondolja, e rendezvény lényeges funkciója a hagyományápolás. Az országos önkormányzat igyekszik minden segítséget megadni a németség kultúrájának és összetartozásának hasonló módú megőrzéséért.

Nem elég azonban a megőrizni a hagyományokat, fel is kell kutatni azokat, hiszen a helyi németek kilencvenkét százalékát telepítették ki a második világháború után. A közösség erősítése azért is fontos a nemzetiségi önkormányzat számára, mert a magukat németnek vallók száma jelentősen csökkent a korábbiakhoz képest. Mára nagyjából ötven család tartozik a helyi németséghez.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-