Az egészségesebb életmód rövid idő alatt is meghozhatja gyümölcsét, erre hívták fel az idősek figyelmét a megyei nyugdíjas szervezetek számára rendezett egészségnapon Jánossomorján. Az ehhez való recepteket pedig az ügyes kezű sütő-főző nagymamák és orvosok hozták.

 

A megye össze nyugdíjas klubjából invitáltak résztvevőket a megyei egészségnapon. Az Életet Az Éveknek Országos Nyugdíjas Szövetség megyei szervezete már harmadszor szentelt egy napot a helyes életmódnak – az első szintén nálunk, Jánossomorján zajlott.

A helyi klub tagjai változatos, és finomabbnál finomabb ételekkel készültek a szerdai napra. Répából, cukkíniből, céklából és még tucatnyi egészséges alapanyagból sütött, főzött különlegességek várták a vendégeket. De a szomszédos asztaloknál egészségi állapotukról is értékes információkat kaphattak az idősek. Vérnyomás, vércukor, koleszterin és hallásvizsgálat, sőt egyéni tanácsadás várta a 15 klubból érkezett delegációk tagjait.

A dohányzás abbahagyása után nyolc órával a vér nikotin és szén-monoxid szintje a felére csökken. A cigarettázásról való leszokás több gyors hatását is felsorolta előadásában Dr. Liziczai Imre kardiológus főorvos, aki a szív és érrendszeri megbetegedésekről, az érszűkület és az elhízás megelőzésről beszélt. A másik előadó, Dr. Nagy Mária háziorvos a mozgásszervi károsodásokról mesélt a népes közönségnek. Felhívta a figyelmet a hazánkban igen változatos és értékes fürdővizekre, a fürdők látogatására. De otthon is nagyon hasznos a hideg-meleg víz váltakoztatása, az érfürdő alkalmazása, és az otthoni torna is.

Az előadások után az egészséges életmód témakörében mérhették össze tudásukat a megyéből összesereglett klubtagok.

A rendezvényt Jánossomorja önkormányzata és a megyei közgyűlés is támogatta. Az alapanyagok megvásárlására elegendő nagyjából nyolcvan ezer forint mellé a tagok tették hozzá az értékes konyhai és szervezőmunkát.

HT

-hirdetés- -hirdetés-